Pereiti į pagrindinį turinį

Europos katastrofa tęsiasi

2012-10-04 23:59

Tyrimų instituto "Social Dynamics International" partneris

Europos statistikos tarnybai "Eurostat" atnaujinus duomenis apie nedarbingumą galime daryti išvadą, kad tvarkytis su juo Europos biurokratams nesiseka.

Trečią mėnesį iš eilės euro zonos nedarbo lygis siekė 11,4 proc. Ispanijoje jau daugiau nei kas ketvirtas pilietis yra oficialiai įregistruotas kaip bedarbis – nedarbo lygis viršijo 25 proc. ribą ir pasekė 25,1 proc. lygį. Graikijos situacija ne ką geresnė, ji artėja prie Ispanijos rodiklio – šalies nedarbo lygis yra 24,4 proc. Pietinių valstybių problemos nėra naujiena ir atrodo, kad jų sprendimas bus ilgas ir skaudus. Tačiau didesnė bėda yra tai, kad ekonominiai sunkumai keliasi į šiaurę. Prancūzijai paskelbus 2013 m. biudžetą, kuris buvo gerokai mažiau socialistinis ir visuomenę pašalpomis bei padidintomis pensijomis apdovanojantis, nei tikėtasi, šalies sostinę Paryžių sudrebino ilgai nematyti streikai. Tokie patys streikai vyko ir Madride, Lisabonoje, Romoje bei pagrindiniuose Graikijos miestuose.

Pastaruoju metu viešumoje aprimęs Graikijos klausimas gerokai nuvertinamas. Pastarasis vadinamosios troikos (susidedančios iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF), Europos centrinio banko ir Europos Komisijos atstovų) vizitas Graikijoje baigėsi anksčiau, nei tikėtasi, po aštraus žodžių mūšio tarp TVF atstovo ir Graikijos finansų ministro. Šis pakeltu tonu pareiškė, kad verčiau atsistatydins nei įgyvendins ir taip šalies ekonomiką žlugdančią taupymo programą. Tačiau jau sekmadienį trys atstovai iš troikos atvyko į Graikiją dėl tolesnių derybų.

Šalies spaudoje mirga žinios apie milžinišką korupciją. Graikijos politikai vienas po kito krinta it lapai, nes nesugeba pasiaiškinti dėl stambių neapmokestintų sumų panaudojimo. O turtingieji jau seniai perkėlė savo aktyvus ir turtą į užsienio šalis. Visa taupymo našta krinta ant žmonių, kurie ir taip jau neturi ko prarasti, – darbo netekęs jaunimas, pensininkai, neįgalieji ir žemiausias pajamas gaunantis socialinis sluoksnis. Ir nors šiandien priimant sprendimus dominuojantis Prancūzijos ir Italijos politikų tandemas teigia, kad Graikijos išėjimas iš euro zonos yra ne išeitis ir tam nebus leista atsitikti, atrodo, jog tai tėra bandymas paneigti seniai žinomą euro zonos susitraukimo, o gal net ir subyrėjimo scenarijų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų