Pacientų atstovai: vaistus piginti būtina, nes kai kurie gyventojai jų tiesiog neįperka

  • Teksto dydis:

Europos Komisija (EK) siūlo taisyti teisinį farmacijos įmonių reguliavimą, kad ne tik atsirastų daugiau vaistų, bet kad jie taptų ir pigesni. Pacientų atstovai tikina – vaistus piginti būtina, nes kai kurie gyventojai jų tiesiog neįperka, pasakojama LNK reportaže.

Gyventojams, kuriems reikalingi nekompensuojami vaistai, už medikamentus kiekvieną mėnesį tenka pakloti šimtą ar net daugiau eurų. Žmonės sako, kad Lietuvoje vaistai labai brangūs, todėl piginti juos privalu.

„Vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems tenka vartoti daugiau vaistų, brangoka“, – sakė vaistinėje užkalbinta moteris.

„Per mėnesį susidaro ir šimtas eurų. Pensininkams tai – didelė suma“, – porino senjoras.

„Aišku, kad brangūs vaistai. Be abejo, reikėtų mažinti jų kainas“, – teigė ir kita garbaus amžiaus pašnekovė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Kad ne visi lietuviai gali įpirkti jiems reikalingų vaistų, patvirtina ir vaistininkai, ir pacientai.

„Ypač po šildymo sezono, elektros kainų pabrangimo pastebime, kad žmonės prašo pigesnio varianto“, – sakė „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Lina Stočkutė-Plytnikė.

„Iš tikrųjų skundžiasi dėl pakankamai didelių vaistų kainų. Na, ne veltui lietuviai važiuoja į Lenkiją arba į kitas kaimynines šalis nusipirkti reikalingų vaistų, nes ne visi išgali jų įsigyti Lietuvoje“, – komentavo Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos atstovė Eglė Kvedaraitė.

Na, ne veltui lietuviai važiuoja į Lenkiją arba į kitas kaimynines šalis nusipirkti reikalingų vaistų, nes ne visi išgali jų įsigyti Lietuvoje.

 

EK, norėdama mažinti medikamentų kainas bei didinti jų prieinamumą, siekia reformų. Vienas iš siūlymų – sukurti bendrąją vaistų rinką.

„Lietuvai tai būtų naudinga, nes dabar tokia situacija, kad jei vaistas yra registruojamas, tada registruotojas dažnai patiekia vaistą tik į kai kurias Europos Sąjungos šalis, dažniausiai – Vakarų Europos“, – aiškino Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Politikos departamento direktorė Anželika Oraitė. 

„Mūsų rinka yra sąlyginai maža, jei lygintume su kaimynais lenkais arba vokiečiais, kurių rinka – labai plati. Jeigu viskas būtų bendrai, naujas vaistas greičiau pasiektų ir mūsų rinką“, – teigė L. Stočkutė-Plytnikė.

„Mes turime situaciją, kai tam tikri nauji vaistai prieinami ne visose ES šalyse. Čia sukuriame paskatas toms farmacijos kompanijoms, kurios iškart patiekia vaistus visoms 27 ES valstybėms, visoms narėms“, – dėstė EK atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega.

Šia reforma, kuri yra didžiausia per dvidešimt metų, bus sprendžiama ir kita Lietuvai aktuali problema – sunkiai gydomų ir retų ligų vaistų stygius.

„Šiame pasiūlyme didelis akcentas skiriamas į retas ligas, į vaikams skirtus vaistus, taip pat į medikamentus, kuriios dėl tam tikrų priežasčių gaminti mažiau apsimoka“, – komentavo A. Oraitė.

EK tikina, kad įgyvendinus šią reformą, vaistų bus ne tik daugiau, bet jie bus ir pigesni. Tiesa, kiek neaišku.

„Viena iš priemonių yra susijusių su galbūt generinių vaistų alternatyvų atsiradimu. Be to, atsiranda daugiau konkurencijos vaistų rinkoje, tokiu būdu kainos pradeda mažėti“, – sakė M. Vaščega.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip,

taip, portretas
net paprasčiausias citramonas dabar kainuoja 3.50 Elementarus plėšikavimas

vaistininkas

vaistininkas portretas
vaistus branginti būtina o vėliau pašaipiai dalinti visokias akcijas varguoliams, o jei neįperki vaistų tai tiesiog mirk
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių