Europos Parlamentas patvirtino planą iki žiemos užpildyti dujų saugyklas

Reaguojant į Rusijos agresiją prieš Ukrainą, Europos Parlamentas (EP) ketvirtadienį balsavo už teisės aktą, kuriuo siekiama iki žiemos sparčiau užpildyti Europos dujų saugyklas ir užtikrinti energijos tiekimo saugumą.

Naujame reglamente, dėl kurio jau susitarė ES ministrai, nustatoma, kad iki 2022 m. lapkričio 1 d. dujų saugyklos privalo būti užpildytos ne mažiau kaip 80 proc. Valstybės ir saugyklų operatoriai turėtų stengtis pasiekti, kad būtų užpildyta 85 proc. Kitiems metams nustatomas 90 proc. tikslas siekiant europiečius apsaugoti nuo galimų tiekimo problemų. Dokumente pabrėžiamas poreikis ES šalims įvairinti dujų tiekimo šaltinius ir gerinti efektyvaus energijos vartojimo priemones.

Pagal šį reglamentą dujų saugyklos bus priskirtos ypatingos svarbos infrastruktūrai. Siekiant išvengti grėsmių iš išorės, visiems saugyklų operatoriams bus taikoma nauja privaloma sertifikavimo procedūra. Nesertifikuoti operatoriai negalės būti ES dujų saugyklų savininkai ar jas kontroliuoti.

Iki 2022 m. rugpjūčio mėn. Europos Komisija taip pat parengs gaires, kaip ES šalys gali kartu pirkti dujas. Šia galimybe savo noru gali pasinaudoti dvi ar daugiau ES valstybių.

„Ypatingais laikais reikia veikti ypač greitai ir veiksmingai. Pasiekėme abiejų šių dalykų. Jau nuo 2010 m. Parlamentas ragina ES šalis bendrai pirkti dujas. Mums pavyko į naująjį teisės aktą įtraukti bendro gamtinių dujų pirkimo sistemą. Tikiuosi, kad valstybės narės, remiamos Europos Komisijos, maksimaliai išnaudos šią galimybę suvienyti savo pirkimo pajėgumus perkant dujas pasaulinėje energetikos rinkoje. Per pandemiją supratome, kad būdami vieningi esame stipresni. Tad ir toliau mokykimės iš šios patirties“, – po balsavimo sakė EP derybų grupei vadovaujantis Jerzy Buzekas (Europos liaudies partija, Lenkija).

EP biuro Lietuvoje duomenimis, teisės aktas priimtas 490 narių balsavus už, 47 – prieš ir 55 nariams susilaikius. Dabar jį oficialiai turi patvirtinti Taryba. Jis įsigalios po to, kai bus paskelbtas ES Oficialiajame leidinyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių