G. Nausėda dalyvaus ES lyderių susitikime dėl energijos kainų

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį Prahoje dalyvauja neformaliajame Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikime, kuriame didžiausias dėmesys bus skirtas Europos Sąjungos (ES) apsirūpinimo energijos šaltiniais, kritinės infrastruktūros apsaugos ir ekonomikos klausimams.

Prezidentas neformaliame vadovų susitikime planuoja pasisakyti už dujų kainų lubas, siūlydamas, kad virš jų esančią kainą Europos Sąjungą galėtų kompensuoti skolintomis lėšomis.

„Mūsų septyniolikos valstybių pasiūlymas tebegalioja – nustatyti dujų kainų ribą Europos Komisijos pastangomis ir ieškoti finansavimo instrumentų, kurių sąskaitomis galėtume tai kompensuoti“, – Prezidentūros išplatintame vaizdo įraše ketvirtadienį sakė Prahoje viešintis G. Nausėda.

Praėjusią savaitę ES ministrai Briuselyje pritarė Europos Komisijos rugsėjo viduryje pateiktiems siūlymams, kaip vartotojams padėti sumažinti išaugusias elektros kainas. Vienas jų – perskirstyti pigiai elektrą gaminančių – vėjo, saulės, atliekų, branduolinės ar vandens energijos – įmonių vadinamuosius viršpelnius, nustatant jiems 180 eurų už megavatvalandę kainos lubas.

Mūsų septyniolikos valstybių pasiūlymas tebegalioja – nustatyti dujų kainų ribą Europos Komisijos pastangomis ir ieškoti finansavimo instrumentų, kurių sąskaitomis galėtume tai kompensuoti.

Tačiau tarp Europos Komisijos pateiktų pasiūlymų praėjusį penktadienį vykusioje už energetiką atsakingų Europos Sąjungos ministrų taryboje neliko siūlymo nustatyti dujų kainų lubas. Pasak energetikos ministro Dainiaus Kreivio, visgi už energetiką atsakingi ministrai įpareigojo Europos Komisiją artimiausiu metu parengti tai numatantį dokumentą.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) trečiadienį pareiškė, jog ES yra „pasirengusi diskutuoti“ dėl importuojamų dujų kainų viršutinės ribos, siekdama sumažinti sparčiai augančias energijos sąnaudas.

„Visuomenė laukia tiek nacionalinių priemonių, tiek europinių priemonių ir jeigu kažkas galvoja, kad vienas priemones galima pakeisti kitomis, tai jis klysta, – susitikimo išvakarėse teigė G. Nausėda. – Todėl nacionalinės priemonės, tikiuosi, netrukus bus paskelbtos ir Lietuvoje. Europiniame kontekste, EK paskutiniu metu pateikė pluoštą pasiūlymų ir tarp jų yra atviras langas diskutuoti ir tuo klausimu, kurį mes keliame į dienotvarkę – tai yra, 17 valstybių raginimas svarstyti lubų dujų kainoms uždėjimą“.

D. Kreivys anksčiau ne kartą teigė, jog toks siūlymas Lietuvą tenkintų labiau, nes užtikrintų mažesnes elektros kainas tiek gyventojams, tiek verslui.

G. Nausėda sakė manantis, jog diskusijos penktadienį tik prasidės, o galutinių sprendimų teigė besitikintis formalioje Europos Vadovų Taryboje Briuselyje mėnesio pabaigoje. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUDALYVAUS....

SUDALYVAUS.... portretas
Ir atveš saulę Lietuvos padangei. Švies žiemą ir vasarą. Nereikės jokių šildymų...Gudrus tas mūsų Prezidentas...

Klpd.

Klpd. portretas
Šaip logiška kad važiuoja prezidentas o ne ministras pirmininkas - Šimonytėi kylančios kainos neįdomu tai ko jai ten važiuot?:D)

to Tarsis

to Tarsis portretas
Piktas žmogus!
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių