G. Nausėda: esame pasirengę įgyvendinti ambicingus kovos su klimato kaita tikslus

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga ir Lietuva yra pasirengusios ir turi visas galimybes įgyvendinti ambicingus ekonomikos žalinimo, kovos su klimato kaita, švaresnės ir sveikesnės aplinkos kūrimo tikslus, po šeštadienį vykusio „Žalios Lietuvos“ deklaracijos pasirašymo teigė prezidentas Gitanas Nausėda.

„Šiandien mes čia sukūrėme valdančią koaliciją. Šios koalicijos tikslas yra sukurti žaliąją Lietuvą, kurią mes galėtume išdidžiai ir oriai palikti savo vaikams ir anūkams. Tvarią, jaukią, patogią gyventi“, – šeštadienį po deklaracijos pasirašymo sakė G. Nausėda.

Jis pabrėžė, kad Europos Komisija (EK) iškėlė ambicingus tikslus iki 2030 metų sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijas 55 proc. ir pasiekti klimatui neutralią ekonomiką iki 2050 metų.

„Manau, kad mes turime visas prielaidas įgyvendinti šį ambicingą tikslą, o Lietuva yra pajėgi sumažinti (šiltnamio efektą sukeliančių dujų – BNS) emisiją iki 70 proc., jeigu skaičiuotume nuo Nepriklausomybė atkūrimo“, – tvirtino G. Nausėda.

„Žalios Lietuvos“ deklaraciją Prezidentūros kieme Vilniuje šeštadienį pasirašė G. Nausėda, Europos Komisijos viceprezidentas Fransas Timmermansas, Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius, verslo ir visuomeninių organizacijų atstovai.

Šios koalicijos tikslas yra sukurti žaliąją Lietuvą, kurią mes galėtume išdidžiai ir oriai palikti savo vaikams ir anūkams. Tvarią, jaukią, patogią gyventi.

„Žmonija susiduria su vienu iš didžiausių iššūkių, kurį esame kada nors patyrę. Mes turime išmokti gyventi tiek, kiek leidžia mūsų planeta, ir turime išmokti tai padaryti per kelerius metus. Taip yra labai, labai sunku ir tai pareikalaus kiekvieno iš mūsų pastangų. Gera žinia, kad tai yra įmanoma padaryti“, – pabrėžė F. Timmermansas.

Pasak V. Sinkevičiaus, pasaulis per ilgai gyveno iliuzijoje, kad aplinkosaugos problemos nekeičia mūsų kasdienybės, o žalioji politika yra prabanga, kurią sau gali leisti tik turtingos valstybės.

„Žalumas nėra prabanga. Žalumas yra būdas užtikrinti sveiką aplinką, pirmiausiai žmonėms. Švarus oras ir švarus vanduo negali būti prabanga, tai yra minimumas, ką valstybė turėtų suteikti savo piliečiams“, – tvirtino V. Sinkevičius.

Jo teigimu, valstybės ir žmonių gerovė neturėtų būti matuoja tik bendruoju vidaus produktu (BVP), atlyginimų augimu ar perkamąja galia.

„Aplinkos tarša taip pat turi būti vienas iš visuomenės gerovės elementų. (...) Žalioji politika nėra tik apie aplinką, žalioji politika yra socialinės bei sveikatos politika. Žalioji politika yra ekonominių iššūkių sprendimo būdas“, – sakė V. Sinkevičius.

Pasak G. Nausėdos, deklaracijos pasirašymas yra tik pirmasis žingsnis į ateities žalią Lietuvą, todėl labai svarbu, kad žmonės patikėtų tuo, jog tai yra ne tik deklaracija, bet ir priemonė padaryti realius darbus.

„Deklaracijos yra svarbios, bet jos negali pakeisti realių darbų. Konkrečiai mes kreipėmės su teisėkūros iniciatyva, kurioje numatyta, kad visi teisės aktai, kuriuos priimsime ateityje, būtų tikrinami ne tik per korupcijos prevencijos filtrą, bet pereitų ir aplinkosaugos standartų filtrą. Manau, kad tai padės mums išvengti teisės aktų, kurie yra atvirai priešiški gamtai ir žmogui“, – aiškino G. Nausėda.

Jis pabrėžė, kad daugybės klausimų sprendimas yra ne tik vykdomosios valdžios, bet ir verslo bei piliečių rankose.

„Jei mes deklaruojame saugojantys žaliąją Lietuvą ir čia pat kažkur į pašalį numetame nereikalingą padangą, savaime aišku, kad tas mūsų siekis nėra nuoširdus. Aš dar kartą sakau, kad politikai turi suprasti laiko momento svarbą (...) ir įvertinti, kad visuomenė šiandien jau yra kitokia bei pasiruošusi žaliosios Lietuvos įgyvendinimui“, – sakė prezidentas.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas sako tikintis, kad politinę deklaraciją lydės konkretūs veiksmai, kuriuos Vyriausybė ketina pradėti jau artimiausiu metu.

„Tai yra vėjas į mūsų bures, mūsų Vyriausybės programa yra labai ambicinga. (...) Kitą savaitę priimsime žiedinės ekonomikos paketą, rudeniop ateisime su mokestine pertvarka dėl iškastinio kuro apmokestinimo, sąvartynų apmokestinimo ir taip toliau. Ši deklaracija yra pasirašyta aukščiausiu lygmeniu ir manai labai džiugu, kad aš galiu stoti ir sakyti, kad esame paruošę priemones, kurios įgyvendintų šias idėjas“, – BNS sakė S. Gentvilas.

Pasak jo, Vyriausybės teikiamas aplinkosaugos iniciatyvas turėtų palaikyti ir dalis Seimo opozicijos.

Deklaracijos pasirašymu užbaigiamas prezidento inicijuotas ir metus trukęs diskusijų bei forumų ciklas, kurių metu prekybos ir telekomunikacijų, energetikos, transporto, žemės ūkio, nevyriausybinių organizacijų, pramonės sektoriaus atstovai ieškojo sutarimo, kaip Lietuvą paversti švaresne ir klimatui neutralia valstybe.

Jų išsakytos idėjos, gerieji pavyzdžiai ir nubrėžtos kryptys tapo „Žalios Lietuvos“ deklaracijos pagrindu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimas

Klausimas portretas
Kiek teršia Putino ir batios tankai?

Klpd.

Klpd. portretas
Vertimas: esame pasiruošę įsisavinti didžiules sumas. O kur ir kaip įsisavinsime - čia mūsų ambicingi planai kurių betkam nesiruošiame atskleisti - komercinė paslaptis..:D).(P.S.Miškus ir daugiamečius medžius kaip kirtome greituoju būdu, taip kirsime toliau)

kaip

kaip portretas
matome be /kovu/ neapsieinam bekovodami praradom gerus prekybinius santykius prisileid om is vakaru integruotu politvalkatu bekvdami su gamta ispjovem miskus kai pagrind iniai tarsos /banginiai/ tai rytu ir vakaru D imperijjos skestancios savo mesle tai gal pakeiskim kovos gaires ir kovokim su tu imperiju mastymu?... maau nepavyks bet kokia/kova/ kol patys neisivalysime savo mastymo siuksliu senjors 84m?;;;
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių