G. Nausėda: mūsų siūlomos alternatyvos dėl dujų padeda Baltarusijai derėtis su Rusija

Lietuvos tarpininkavimas siūlant Baltarusijai dujų tiekimo alternatyvas padeda šiai šaliai derėtis su Rusija, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Turbūt negalėsite šito ginčyti, kad mūsų noras dialogui, kurį mes realiai pradėjome ir mūsų noras padėti Baltarusijai išsaugoti suverenitetą Baltarusijai pateikiant energetines alternatyvas leidžia ponui Lukašenkai kalbėti kaip lygiaverčiam partneriui su Putinu., Jeigu būtų kitaip, jis, neturėdamas alternatyvų, nelabai ko galėtų ir reikalauti“, – laidai „DELFI dėmesio centre“ ketvirtadienį sakė G. Nausėda, turėdamas omeny sunkias Baltarusijos derybas dėl geresnių rusiškos naftos ir gamtinių dujų tiekimo sąlygų.

„Tam tikra prasme, mes sudarome sąlygas, kad šios dviejų, iš pirmo žvilgsnio, nelygiaverčių valstybių derybos, jos gali atrodyti bent jau panašios, kaip lygaus su lygiu derybos“, – pridūrė jis.

Jis pabrėžė, kad Baltarusijos konkurencingumas šiuo metu „yra garantuotas dirbtinai žemomis energetinėmis kainų“.

„Savaime suprantama, Rusija tai žinodama ir labai gerai įvertindama situaciją, naudojasi tuo kaip šantažo priemone“, – sakė G. Nausėda.

Lietuvos žvalgyba šį mėnesį paskelbtoje ataskaitoje konstatavo, kad Rusijos derybos su Baltarusija dėl energetinio bendradarbiavimo ir gilesnės šalių integracijos pereina į politinį spaudimą.

Žvalgyba pabrėžia, kad Rusija siekia didinti savo įtaką Baltarusijoje, kaip pagrindiniu svertu naudodamasi „silpna, nediversifikuota, nuo lengvatinėmis sąlygomis iš Rusijos gaunamų energijos išteklių priklausoma Baltarusijos ekonomika“

Dujas Baltarusijai, pasinaudojant Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų terminalu, ateityje tikisi tiekti Jungtinės Valstijos, BNS šią savaitę patvirtino naujasis JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas Gilchristas (Robertas Gilkristas).

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

deinis

deinis portretas
Kažkada Lukašenka sakė /davai žyt družno/ ,mūsiškiai nepaklausė .pradėjo kištis į vidaus reikalus,kas jam beliko ,kreiptis pagalbos į Rusija ,toks gamtos dėsnis

sunkus atvejis

sunkus atvejis portretas
Išmelš Lukošius nuolaidą iš Vovano ir vėl atsuks mums nugarą. Visiškai nepatikimas kaimynas, bet ką padarysi. Tačiau bent jau pagalbos ranką mes jam ištiesėme. Eilinį kartą.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių