G.Nausėda: Lietuva ekonomikos dugną pasiekė

Ekonominio sunkmečio dugną Lietuva, vertinant bendrojo vidaus produkto (BVP) pokyčius bei gerėjančias jo prognozes, jau pasiekė.

Tačiau šalies gyventojai situacijos pagerėjimą pajus vėliau, nes darbo rinka į ekonominę šalies būklę reaguos vangiau, teigia didžiausio Lietuvoje komercinio SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.
 
"Jeigu ekonomikos dugną vertiname labai techniškai, tai yra tik kaip BVP kritimo tempų stabilizaciją, drįsčiau teigti, kad antrasis šių metų ketvirtis buvo tas dugnas", - antradienį žurnalistams sakė jis.

Anot G.Nausėdos, išankstiniai trečiojo ketvirčio rodikliai pramonės, mažmeninės prekybos, žemės ūkio duomenys rodo, kad kritimas bus ir trečiąjį ketvirtį, tačiau SEB indikuoja, kad tas nuosmukis gali sudaryti 17-18 proc. - mažiau negu antrąjį ketvirtį.
 
"Mano nuomone, dugną reikėtų apibrėžti plačiau ir savaime suprantama, kad daugeliui Lietuvos žmonių BVP skaičiai yra tokia abstrakcija, kuri neturi nieko bendra su jų asmenine situacija. Šia prasme nedarbo lygis arba darbo rinkos būklė yra svarbesni, apibrėžiant savo ir savo kaimynų, pažįstamų padėtį. Deja, darbo požiūriu mes negalime nudžiuginti. Taip yra visame pasaulyje, kad ekonomikos atsigavimui prasidėjus, darbo rinka kurį laiką dar nelabai reaguoja į tuos ekonominio atsigavimo ženklus, ir nedarbo lygis, kad ir lėčiau, bet toliau didėja. Gali atsitikti taip, kad nedarbo lygis gali kilti Lietuvoje net iki 2011 metų pradžios ar, geriausiu atveju, iki 2010 metų antrojo pusmečio, ir šiuo požiūriu pernelyg didelio pagrindo džiaugtis nėra", - teigė SEB prezidento patarėjas.

SEB manymu, šiemet nedarbo lygis Lietuvoje sieks 14 proc., atitinkamai 2010 ir 2011 metais - 15,5 proc. ir 16 procentų.

Bankas nepakeitė nuomonės, kad šalies BVP šiemet turėtų smukti 15,5 proc. 2010-ųjų metų BVP numatomas 3,5 proc. nuosmukis, o 2011-aisiais - 3 proc. augimas.


Šiame straipsnyje: nausėda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių