Pereiti į pagrindinį turinį

Greitieji kreditai – patrauklus masalas

2009-06-11 15:46
Greitieji kreditai – patrauklus masalas
Greitieji kreditai – patrauklus masalas / Tomo Raginos nuotr.

Šių metų gegužę Lietuvos gyventojų skolos greitųjų kreditų įmonėms siekia daugiau nei 89 mln. litų – tai devynis kartus daugiau nei prieš metus.

Kreditų biuro „Creditinfo Lietuva“ duomenimis, per metus ypač padidėjo gyventojų skolos greitųjų kreditų įmonėms, ilgėja ir laiku įmokų nemokančių klientų sąrašas. Praėjusių metų gegužę gyventojai iš greitųjų kreditų įmonių buvo pasiskolinę apie 10 mln. litų, o vien tik per metus ši suma išaugo beveik devynis kartus – iki 89 mln. litų. Iš viso laiku negrąžintų įmokų greitųjų kreditų įmonėms šiuo metu turi per 20 tūkst. gyventojų. Prieš metus skolininkų skaičius siekė 6,6 tūkst.

„Pagrindinės skolų augimo priežastys – per pastaruosius metus Lietuvos rinkoje pradėjo aktyviai veikti naujos greitųjų kreditų įmonės, o bankams sugriežtinus paskolų ir vartojimo paskolų suteikimo tvarką, gyventojai daugiau skolinosi iš greitųjų kreditų įmonių. Be to, svarbi skolų augimo priežastis yra ta, kad greitųjų kreditų įmonės mums operatyviai pateikia duomenis apie uždelstus apmokėti vartojimo kreditus. Taip pat svarbu ir tai, kad šių įmonių klientų segmentas yra rizikingesnis“, – sakė kreditų biuro „Creditinfo Lietuva“ generalinis direktorius Andrius Bogdanovičius.

Jo nuomone, daug nuogąstavimų dėl greitųjų kreditų atsiranda todėl, kad apie greitųjų kreditų įmones yra nedaug informacijos. Tačiau didesnė dalis jų jau dabar klientą vertina gana konservatyviai ir pasveria jo galimybes grąžinti paskolą.

Be to, A.Bogdanovičius įžvelgia ir rimtesnių problemų. Pavyzdžiui, yra duomenų, kad dalis greitųjų kreditų įmonių renka informaciją apie fizinius asmenis nelegaliai, gyventojams to net nežinant. Kitos problemos – kredito kaina, rinkos dalyvių kapitalo kilmė ir reputacija. Bankų sektoriuje šie dalykai yra akylai prižiūrimi. Tuo tarpu greitųjų kreditų rinka šiuo požiūriu turi tapti skaidresnė.

„Creditinfo Lietuva“ prognozuoja, kad šiemet ir toliau sparčiai didės gyventojų skolos greitųjų kreditų įmonėms.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų