Pereiti į pagrindinį turinį

Grūdų eksportas papildys kišenes

2012-11-16 12:40
Grūdų eksportas           papildys kišenes
Grūdų eksportas papildys kišenes / DMN archyvo nuotr.

Rekordinis šių metų grūdų derlius lietuviams ne tik atneš milžinišką pelną, bet ir suteiks pamokų ateičiai. Jeigu oro sąlygos kitąmet bus palankios, grūdų augintojai jų saugojimu bei eksportu pradės rūpintis gerokai iš anksto.

Dalį derliaus prarado

Šiemet Lietuvoje buvo prikulta apie ketvirtadalį daugiau grūdų negu įprastai. Rekordinis derlius šiemet siekia daugiau nei 4 mln. tonų. Tiesa, dalis derliaus prapuolė, nes ūkininkai nespėjo atlaisvinti talpyklų grūdams laikyti, o laiku neišdžiovinti arba netinkami saugoti jie tapo per prasti parduoti.

Iš viso prikulto derliaus Lietuvoje turėtų likti apie 1,5 mln. tonų grūdų, likusius augintojai planuoja parduoti užsienio šalims. Pasak Lietuvos grūdų augintojų asociacijos pirmininko Romo Majausko, daugiausia eksportuojama bus į Arabų šalis, Afriką, kai kurias ES valstybes.

Lietuviški grūdai pasaulyje vertinami dėl juose esančio didelio kiekio baltymų. Tai Lietuvos grūdų augintojams suteikia pranašumą prieš kitų šalių ūkininkų produkciją.

„Senosiose Europos šalyse – Prancūzijoje, Vokietijoje – auginami grūdai turi iki 11 proc. baltymų, o lietuviški – 14 proc. Tai išskirtinė lietuviškų grūdų ypatybė, dėl to jie gerai vertinami pasaulyje“, – paaiškino R.Majauskas.

Išplukdė kelis laivus

Nors grūdų augintojai apie savo šiųmetį pelną dar neskelbia, jau dabar aišku, kad jis bus didesnis nei ankstesniais metais. Tiesa, dėl neįprastai didelio grūdų kiekio jų gabenimas į užsienio šalis stringa.

„Jeigu kitais metais grūdų derlius bus toks pat arba panašus, reikės viską pradėti daryti anksčiau, kad jie tilptų elevatoriuose. Grūdai į užsienį gabenami laivais per Klaipėdos uostą, tokio kiekio kaip šiemet per trumpą laiką irgi nespėjame išvežti“, – sakė R.Majauskas.

R.Majauskas suskaičiavo, kad iki šiol į užsienį išplaukė tik keli laivai. Juose buvo pakrauta maždaug po 50 tūkst. tonų grūdų.

„Vieną laivą krauna apie savaitę. Dar net pusės milijono tonų grūdų neišvežėme, tad jų dar liko apie 2 mln. tonų. Grūdus į užsienį vešime dar ir kitais metais. Žinoma, jiems reikės rasti ir pirkėjų“, – kalbėjo R.Majauskas.

Grįš klientai iš Latvijos

Klaipėdos uoste grūdų šiemet pakrauta beveik dvigubai daugiau negu pernai.

Pasak Klaipėdos valstybinio jūrų uosto Rinkodaros ir administracijos direktoriaus Artūro Drungilo, išaugusią grūdų krovą lemia ne tik didžiulis derlius, bet ir tai, kad uoste šiemet atsirado daugiau terminalų bei sandėlių jiems laikyti.

A.Drungilas prognozuoja, kad dėl pagerėjusių sąlygų ateinančiais metais gali pavykti į Klaipėdos uostą susigrąžinti tuos grūdų augintojus, kurie savo produkciją į užsienį gabeno iš Liepojos uosto.


Rytų kaimynai irgi gerino rekordus

Europoje šiemet prikulta grūdų

Šalis Kiekis (mln. tonų)

Baltarusija 8,7

Latvija 1,9

Estija 0,9

Graikija 4

Slovakija 3,3

Suomija 3,8

Lenkija 26

Prancūzija 70

Didžioji Britanija 21

Vokietija 44

Vengrija 11

Danija 9

Rumunija 13

Ispanija 17

Italija 19

Šaltinis: išankstiniai ES statistikos agentūros „Eurostat“ duomenys

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų