Į laukus jau išriedėjo pirmieji kombainai: ūkininkai prakalbo apie šiųmetį derlių

Šiemet javapjūtė Lietuvoje prasidėjo dviem-trim savaitėmis anksčiau nei įprastai – pirmieji kombainai į laukus išriedėjo Dzūkijoje ir Suvalkijoje, o kitą savaitę turėtų išjudėti ir likusi Lietuva, sako ūkininkai. Kol kas nuimamos pirmosios javų kultūros – žieminiai miežiai ir kviečiai.

Vieni ūkininkai sako, kad dėl gerų oro sąlygų ir palankių trąšų kainų šiemet galima laukti rekordinio grūdų derliaus, kiti sako esantys atsargesni.  

Lietuvos jaunųjų ūkininkų ir jaunimo sąjungos vadovo Vytauto Buivydo teigimu, javapjūtė šiemet yra rekordiškai ankstyva, tuo metu Žemės ūkio rūmų pirmininkas Arūnas Svitojus sako, kad ankstyvo javapjūtės starto buvo galima tikėtis, nes ir pavasaris, ir vasara prasidėjo anksčiau.

„Mėnesiu beveik anksčiau (prasidėjo javapjūtė – BNS). Žieminius miežius, kurie jau subrendę, pirmoji kulia Varėna. Ten sausa. Lietaus nebuvę, tai džiūsta. Dzūkija jau pradėjo, o kitur ūkininkai dar dairosi – pati pradžia dar, pasibandymai. Sakyčiau, čia tik javapjūtės preliudija. Tikroji javapjūtė dar neprasidėjo. Reikia dar poros savaičių. Dar turi pabręsti augalai“, – BNS teigė A. Svitojus.

„Jeigu kitą savaitę bus taip šilta, pradės judėti visa Lietuva“, – pridūrė jis. 

Lietuvos grūdų augintojų asociacijos pirmininkas Aušrys Macijauskas BNS teigė, kad pirmieji kombainai į miežių laukus pietų Lietuvoje pasuko birželio 28-ąją. Tačiau, pasak jo, ir anksčiau yra buvę metų, kai javapjūtė prasidėdavo liepos pirmomis dienomis.

A. Svitojaus teigimu, šiemet gamtinės sąlygos geresnės ir galima tikėtis geresnio derlingumo. 

„Labai nedrąsiai galiu prognozuoti, kad viršysime praėjusių metų derlių. Metai nebus blogesni, jie bus geresni. Gali būti ir rekordiniai visų laikų“, – prognozavo A. Svitojus.

Jeigu kitą savaitę bus taip šilta, pradės judėti visa Lietuva.

Pasak jo, kultūroms augti šiemet buvo palankios sąlygos – palyginti su praėjusiais metais, ir gamtos sąlygos buvo tinkamos, ir kiti rodikliai geresni.

„Praėjusiais metais buvo gana didelė sausra, grūdai nesubrendo ir neturėjome tokio gero derliaus, nors jis buvo didelis. Plotai nemaži buvo, šiemet plotai nesumažėjo, gal net šiek tiek padidėjo. Važiuoji pro laukus vidurio Lietuvoje, Šakius, link Kauno ir matai, kaip jie (javai – BNS) mėlynuoja. Trąšų gavo daug. Jos buvo kažkiek atpigusios šiemet. Drėgmės pavasarį gavo pakankamai“, – kalbėjo A. Svitojus. 

V. Buivydas sutinka, kad „laukų vaizdai“ leidžia teigti, kad derlius bus „labai geras“, bet su sąlyga, kad nebus didelio lietaus, bus šilta ir saulėta, tada ir iš laukų pavyks surinkti viską. 

„Panašu, kad šie metai bus vieni iš tų, kai bendrai bus geresni derliai. Ne tik javų, bet ir uogų, daržovių. Tai, ką matome laukuose, yra tikrai neblogai. Derliaus potencialas yra labai geras. Klausimas tik, ar tas derlius atsidurs aruoduose, nes yra laukų, kur varpos jau guli ant žemės – jeigu nebūtų lietaus, staigaus vandens kiekio, vėjo, jos laikytųsi. Jeigu dar stipriai palis, grūdai bus „nukulti“ arba permiks. Kad dabar akys džiaugiasi, nereiškia, kad tikrai džiaugsimės turėdami galutinį rezultatą“, – BNS pasakojo ūkininkas. 

Tuo metu A. Macijauskas abejoja rekordiniu derliumi: „Jokių rekordų nebus. Pamirškite juos. Rekordai jau buvo pasiekti. Dabar juos įveikti bus sunku: trąšos brangios, negalima naudoti daugelio priemonių, siekiama ekologijos.“ 

A. Macijauskas sako, kad jau liepos pabaigoje ar rugpjūčio vidury bus pasėti žieminiai rapsai.

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro ataskaitoje apie šių metų derliaus prognozes nurodoma, kad žieminių kviečių ir rugių derlingumas prognozuojamas artimas arba net šiek tiek didesnis nei daugiametis vidurkis.  


Šiame straipsnyje: derliusūkininkaijavapjūtė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Paulius

Paulius  portretas
Nesvarbu koks derlius ponai. kokia kaina svarbiau ir dėl jos nešnekat, čia esmė!!!

Nepamenu

Nepamenu portretas
tokiu metu,kad butu geras derlius ukininkams ir geras plesikavimas kurortu spekulioriams.

Pil.

Pil. portretas
Šiemet geri metai derliui.Neperkaršta buvo ir yra.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių