Pereiti į pagrindinį turinį

I. Šimonytė: siūlydami nulinį PVM centralizuotam šildymui taikome į pagrindinę problemos šaknį

2022-02-09 13:24

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Vyriausybės priimtas sprendimas laikinai panaikinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą centralizuotam šildymui yra taikliausia priemonė infliacijai švelninti.

Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / P. Peleckio / BNS nuotr.

Jos teigimu, du trečdalius dabartinės infliacijos nulėmė energetikos išteklių brangimas, be to, energijos kainas gyventojams reguliuoja valstybė, todėl ši infliacijos valdymo priemonė „taiko į pagrindinę problemos šaknį.“

„Rinkos ekonomikoje yra labai sudėtinga pataikyti kažkokiu būdu priemones tokias, kurios veikia kainų dinamiką. Bet ir rinkos ekonomikoje yra tam tikrų reguliuojamų kainų, dėl kurių sprendžia valstybė, ir per šitą reguliavimą valstybė gali tam tikrų rezultatų pasiekti“, – trečiadienį žurnalistams sakė ministrė pirmininkė.

„Dėl tos priežasties ir buvo pateiktas pasiūlymas kompensuoti tą dalį PVM, kuri taikoma šildymui, kadangi centrinis šildymas yra reguliuojama kaina, nustatoma valstybės. Tokiu atveju tai tiesiogiai veiktų ir sąskaitas, ir kainas, taip pat ir infliacijos rodiklius“, – tęsė Vyriausybės vadovė.

Rinkos ekonomikoje yra labai sudėtinga pataikyti kažkokiu būdu priemones tokias, kurios veikia kainų dinamiką.

Reaguodama į prezidento Gitano Nausėdos iniciatyvas mažinti kainų šuolio poveikį gyventojams, I. Šimonytė patikino, kad kitos priemonės, kaip amortizuoti infliacijos poveikį, pačios infliacijos negali paveikti, o ir be Prezidentūros siūlymų 2022 m. biudžete yra numatytas didelis gyventojų pajamų augimas.

„Šių metų biudžete tikrai buvo numatytas ir ženklus neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) didinimas žmonėms, kurie uždirba mažiausias pajamas, ir pačios minimalios algos didinimas, ir kitų pajamų, kurios priklauso nuo biudžeto, indeksavimas. Vyriausybė ir toliau laikosi tų siūlymų, kuriuos yra pateikusi“, – argumentavo I. Šimonytė.

ELTA primena, kad trečiadienį prezidentas G. Nausėda Seimui pateikė infliacijos padarinių amortizavimui skirtus įstatymų projektus, apie kuriuos Prezidentūra paskelbė praėjusią savaitę. Jis siūlo didinti NDP nuo 460 iki 510 eurų bei išmokėti vienkartines 100 eurų išmokas labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms.

Savo ruožtu Vyriausybė praėjusios savaitės trečiadienį pritarė Energetikos ir Finansų ministerijų parengtam antrajam energijos kainų švelninimo paketui. Seimui bus siūloma centralizuotam šildymui ir karštam vandeniui taikyti 0 proc. lengvatinį PVM tarifą. Lengvata būtų taikoma atgaline data, nuo sausio 1 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų