Pereiti į pagrindinį turinį

Ignalinos AE rugsėjį bus remontuojama 15 parų

2009-05-28 21:13
Ignalinos AE rugsėjį bus remontuojama 15 parų
Ignalinos AE rugsėjį bus remontuojama 15 parų / Vytauto Liaudansko nuotr.

Ignalinos atominė elektrinė (IAE), kuri bus uždaryta šių metų pabaigoje, negavo Valstybinės atominės energetikos saugo inspekcijos (VATESI) leidimo rugsėjo mėnesį nestabdyti vienintelio veikiančio reaktoriaus planiniam 30 dienų remontui.

IAE direktorius Viktoras Ševaldinas BNS pranešė, kad tokiu atveju jėgainė bus stabdoma 15 parų remontui - ji neveiks nuo rugpjūčio 29 iki rugsėjo 13 dienos.

"Paraišką dėl tokios trukmės remonto penktadienį pateiksime "Lietuvos energijai", tam nebereikės gauti VATESI leidimo", - sakė V.Ševaldinas.

Anot jo, per šį laiką bus tik atliktas būtinas saugumo sistemų patikrinimas ir pašalinti defektai, jei iki tol tokių atsiras: "Jokio kapitalinio remonto nebus".

Pasak V.Ševaldino, jėgainės įrenginių padėtis yra gera, todėl balandį įmonė kreipėsi į VATESI, prašydama leisti nestabdyti reaktoriaus. Tuo labiau, anot jo, kad gruodžio pabaigoje jis bus stabdomas visiškai.

VATESI pranešė, kad jos specialistų nuomone, IAE pateiktas saugos pagrindimas yra nepakankamas, kad būtų galima antrojo bloko įrangos ir sistemų patikrinimų terminą perkelti į 2010-ųjų sausio mėnesį.

Energetikos ministrui reikalaujant, kad elektros kaina nuo liepos būtų sumažinta 4 centais už kilovatvalandę, vienas svarbiausių šaltinių bus trumpesnis Ignalinos atominės elektrinės stabdymas. Dėl to bendra elektros gamybos kaina mažėtų 12,1 proc. nuo 14,3 iki 12,57 cento už kWh.

Pirmasis Vakaruose nesaugia laikomos Ignalinos AE reaktorius buvo sustabdytas 2004-ųjų gruodžio 31 dieną vykdant Lietuvos įsipareigojimus Europos Sąjungai - jie numato, kad jėgainė turi būti visiškai sustabdyta šių metų pabaigoje.

IAE pagamina apie 80-90 proc. Lietuvoje suvartojamos elektros.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų