Pereiti į pagrindinį turinį

Integracija arba... integracija

2012-10-15 23:59

Tyrimų instituto "Social Dynamics International" partneris

Netylant ginčams ir pykčiams dėl stiprėjančios ES centrinės valdžios ir papildomų taupymo reikalavimų prasiskolinusioms šalims, vis daugiau valstybių reiškia nepasitenkinimą ir nenorą vykdyti tolesnę integraciją. Tačiau nė viena iš jų nenori atsisakyti euro. Kodėl? Nes jis suteikia labai daug pranašumų: nesvyruojanti valiuta, viena rinka, stabilios kainos, paprasti atsiskaitymai ir kiti Europos centrinio banko teikiami likvidumo bei panašūs mechanizmai.

Be ekonominių ir nacionalinių priežasčių, pateikiamas kultūrinio identiteto praradimo argumentas, kaip galimas tolesnės ES integracijos rezultatas.

Tačiau iškyla paprastas klausimas – ar pokytis iš esmės yra blogas fenomenas? Pastarąjį šimtmetį pasaulis pasikeitė daugiau nei per prieš tai ėjusį tūkstantmetį. Pramonės iškilimas, pasauliniai karai, suvienyta Europa, technologinis šuolis, tarptautinių institucijų susikūrimas, tarptautinės prekybos suaktyvėjimas ir taip toliau.

Pokytis yra pagrindinis impulsas, kuris skatina žmogų ir jo aplinką veikti, adaptuotis. Taip vyksta evoliucija. Ir ji vyksta ne tiek individualiu, kiek kolektyviniu – visos visuomenės – lygiu.

Šiandien esame liudininkai bene įdomiausio ir didžiausio integracinio fenomeno – ES kūrimasis. Jis sunkus ir sudėtingas, nes jungia 27 valstybes, pusę milijardo žmonių, pačią didžiausią ekonominį vienetą, net 23 kalbines grupes ir dar daugiau kultūrų. Neverta net kalbėti, kad trintis yra akivaizdi ir ji išliks ilgą laiką. Vien faktas, kad abu pasauliniai karai prasidėjo šiame regione, byloja apie skirtingų istorijų, religijų, etnosų, kultūrų, sociumų ir politinės patirties verdantį katilą.

Tačiau tai naujas didelių genčių – valstybių – jungimosi etapas. Mes turime galimybę jį stebėti ir patirti, suprasti, kaip kuriasi naujas identitetas – ES pilietis. Sienos jau atidarytos ir to niekas nenori keisti, viena valiuta jau yra ir ji niekur nedings.

Sunkumų yra begalė ir jie neeiliniai, tačiau tik bendri sprendimai, integracija ir stipri politinė valia gali įgyvendinti ES projektą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų