Pereiti į pagrindinį turinį

Įregistruotų turto areštų sumažėjo dvigubai

2009-10-06 14:49
Įregistruotų turto areštų sumažėjo dvigubai
Įregistruotų turto areštų sumažėjo dvigubai / Gedimino Bartuškos nuotr.

Per šių metų rugsėjį buvo įregistruoti 1 tūkst. 693 turto areštai arba dvigubai mažiau nei prieš pusę metų, kovo mėnesį - tada buvo užregistruoti 3 tūkst. 393 atvejai. Tokius duomenis pateikia kreditų biuras „Creditinfo Lietuva“.

Registruojamas mažesnis turto areštų skaičius

Biuras nurodo, kad nuo 2009-ųjų balandžio įsivyravus teigiamoms tendencijoms, 6 mėnesius iš eilės nuolat registruojamas mažesnis turto areštų skaičius.

„Pastarąjį pusmetį vyraujančios teigiamos tendencijos nuteikia optimistiškai - įmonių turto areštų skaičius sparčiai mažėja. Tačiau gerokai prastesnę verslo padėtį atspindi įmonių mokumo galimybės ir jų pradelstų įsiskolinimų augimas“, - sakė kreditų biuro„Creditinfo Lietuva“ kredito rizikos vadovė Alina Buemann.

„Creditinfo Lietuva“ atlikti vertinimai rodo, kad kol kas nestiprėja įmonių finansinis pajėgumas ir tik trečdalis įmonių per artimiausius 12 mėnesių turi pakankamai geras galimybes laiku vykdyti savo finansinius įsipareigojimus.

Įmonių skaičius, kurių vardu yra įregistruojami turto areštai, taip pat mažėja. Palyginimui - prieš 6 mėnesius, šių metų kovą, naujai įregistruoti turto areštai priklausė 2 tūkst. 45 įmonėms, o per šių metų rugsėjį šis rodiklis buvo 33 proc. mažesnis - 1 tūkst. 366 įmonės. Iš viso užfiksuota 13 tūkst. 285 įmonių su įregistruotais turto areštais, tai sudarė 24 proc. iš viso veikiančių įmonių (darbuotojų skaičius didesnis už 0, pajamos daugiau nei 0-10 tūkst. litų per metus).

Daugiausia turto areštų - statybų sektoriuje

Didžiausia įmonių su areštuotu turtu koncentracija yra Klaipėdos apskrityje. Beveik 14 proc. šios apskrities įmonių turi turto areštus, kai Vilniaus apskrityje šis rodiklis siekia 13 proc., o Kauno apskrityje - 11 procentų.

Išregistruotų turto areštų skaičius per rugsėjo mėnesį buvo rekordiškai didelis, t.y. 1 tūkst. 435 išregistruoti turto areštai. Tai yra didžiausias skaičius per laikotarpį nuo 2007 m. pradžios iki 2009 m. spalio 1d. Iš viso užfiksuotos 10 tūkst. 327 įmonės, kurios išregistravo areštus, arba 19 proc. visų veikiančių įmonių.

Pasak A.Buemann, vertinant pagal sektorius, pagrindinis ketvertukas ir toliau išlieka nepakitęs. Daugiausiai areštuoto turto fiksuota statybų sektoriuje, toliau seka prekybos, pramonės ir transporto sektoriai. Per šių metų 9 mėnesius statybų sektoriuje užregistruota 34 proc. nuo viso periodo areštų skaičiaus, prekybos sektoriuje - 20 proc., pramonės - 16 proc., o transporto - 14 procentų.

Rizikingos tipinės įmonės profilis

Pagal mėnesinį pokytį rafinuotų naftos produktų ir branduolinio kuro gamybos sektoriuose buvo užfiksuota daugiausiai turto areštų, o nevalytos naftos ir gamtinių dujų gavybos sektoriuose - mažiausiai.

„Tipinės įmonės profilis, kurios kredito riziką patariama vertinti labai griežtai, yra Klaipėdos apskrityje statybos sektoriuje veikianti įmonė. Šio segmento įmonės dažniausiai turi areštuoto turto ir jų pajėgumas vykdyti finansinių įsipareigojimus yra silpnas“, - sakė kreditų biuro„Creditinfo Lietuva“ kredito rizikos vadovė. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų