Paradoksas: mažėja alkoholio pardavimai, bet ne alkoholizmas

Pavasarį itin išaugus alkoholio akcizams, mažėjo visų rūšių alkoholio pardavimai, skaičiuoja alkoholio pardavėjai. Didžiausias sumažėjimas fiksuojamas parduodant vynus, mažiausi praradimai tarp vadinamųjų „bambalių“ arba stipraus alaus gamintojų.

Verslininkai, ypač kaimiškųjų parduotuvių atstovai, pritaria valdžios siekiui mažinti alkoholizmą, tačiau tikina, kad nors pardavimai mažėja, regionuose alkoholizmas nemažėja.

Praėjusių metų pabaigoje parduotuvėse neliko alkoholio akcijų, šiemet kovą didėjo akcizai, tokiomis priemonėmis valdžia siekia apriboti alkoholio vartojimą. Verslas skaičiuoja, kad tai paveikė rinką, bendrai skaičiuojama, kad alkoholio pardavimas sumažėjo beveik šeštadaliu: penktadaliu mažėjo vyno, sidro ir kokteilių, drastiškai – perpus – krito spirituoto vyno pardavimai. Legalaus verslo aljansas skaičiuoja, kad per trejus metus spirituoto vyno gėrikų sumažėjo iki 80 proc., tačiau dabar jie renkasi stiprų alų.

„Vyno ypatingai sumažėjo, alaus gal šiek tiek smunka, bet tai gal prisideda prie didesnio degtinės suvartojimo, bent jau pas mus regione. Miestuose situacija gal kitokia“, – teigia Legalaus verslo aljanso tarybos narys, smulkios prekybos įmonės savininkas Tomas Mašeckis.

Legalaus verslo aljanso prezidentas Romas Apulskis sako, kad pirkėjai kai kurie galėjo pradėti pirkti pigesnius gėrimus arba iš viso pradėti vartoti nelegaliai pagamintus alkoholinius gėrimus.

„Ir seniau, ir po šito akcizo padidinimo pigiausias produktas išliko pigus, tas vadinamas „bamabalinis“ alus. Pirkėjai galėjo persimesti į šitą alų, galėjo šiek tiek persimesti į nelegalią rinką. Ir tikrai, taip didėjant kainoms, samagono gamintojai reagavo ir ruošėsi, ir vartotojas, matydamas tą kainos didėjimą, priima tą sprendimą, kurio jau buvo atsisakęs“, – svarstė R. Apulskis.

Ir seniau, ir po šito akcizo padidinimo pigiausias produktas išliko pigus, tas vadinamas „bamabalinis“ alus. Pirkėjai galėjo persimesti į šitą alų, galėjo šiek tiek persimesti į nelegalią rinką.

Legalaus alkoholio pardavėjai teigia, kad valdžia priimdama alkoholio prieinamumą ribojančius sprendimus, juos taiko visiems vienodai ir esą naikina per tūkstantmečius susiformavusią Europietišką gėrimų kultūrą, tačiau, jų manymu, visiškai nesprendžiamos geriančių žmonių problemos.

„Neatskiriame problemos – kultūringo vartojimo, nuo alkoholizmo. Priemonės taikomos visiems bendrai. Jei pagrindinė problema yra alkoholizmas, tai jam reikalingos griežtos priemonės ir darbai, nei kad daroma dabar“, – sakė Someljė asociacijos prezidentas Arminas Darasevičius.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad alkoholis sukelia ne tik priklausomybę, tačiau ir vėžines ligas, todėl reikia mažinti bendrą alkoholio suvartojimą.

„Manau, kad žmonės, kurie domisi vynais, jie ir be sakymo pasidomės ir iš kokio regiono, kurių metų ir kiek laipsnių. Lietuvoje geria ne tik alkoholikai, daug problemų turime mes ne tik su priklausomybe. Alkoholis sukelia ne tik priklausomybę, bet ir vėžines ligas, dėl to mums riekia mažinti bendrą suvartojimą ir tai dabar mes stebime“, – tvirtina A. Veryga.

Pasak ministro, metų pabaigoje bus skaičiuojami visuomenės sveikatos rodikliai, tada bus aišku, kiek apytikriai suvartojama alkoholio. Tiesa, valdžia neatsisako planų steigti specializuotas parduotuves, šiuo metu atsiklausiama suinteresuotų asociacijų ir organizacijų nuomonės. Tačiau  smulkieji prekiautojai kategoriški – jų verslas žlugs, o alkoholikų dėl to nesumažės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Vasaros laikotarpiu sauke,kad surinkome papildomas milijonines sumas euru uz alhogolio pabranginima.Isvazivo milijonas musu tautieciu atgal i Europa ir vel prasidejo vargas, nebesurenkame zadetu milijonu i biudzeta.Kova su vejo malunais-durniu laivas.Vokietijoje per puse alhogoliniai gerimai pigiau,niekas nenusigeria.O cia Lietuvoje asilai naujus istatymus isradineja.

o man

o man portretas
durniai ir kultura...

P

P portretas
Tie kas kalba apie gėrimo "kultūrą" yra arba patys mėgėjai arba pasamdyti kitų girdytojų. Man gėrimas ir kultūra yra niekaip nesuderinami dalykai.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių