Įsigaliojo įsakymas visus naminius paukščius laikyti aptvaruose

Nuo antradienio įsigaliojo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) įsakymas, kuriuo dėl paukščių gripo grėsmės visi naminiai paukščiai Lietuvoje turės būti laikomi aptvaruose.

„Siekiame apsisaugoti nuo viruso patekimo kiek tik galime, vykdome suintensyvintą stebėseną naminiuose, laukiniuose paukščiuose. Žinome, kad virusą platina laukiniai paukščiai, ypatingai vandens, todėl, matydami didelę riziką kaimyninėse valstybėse, artimiausias protrūkis būtų apie 200 km nuo Lietuvos (...), matome būtinybę reikalauti Lietuvos paukščių laikytojus laikyti paukščius uždarytus. Galima juos laikyti ir aptvare. Idėja ta, kad naminiai paukščiai negalėtų migruoti, nueiti iki vandens telkinių ir labai lengvai tą virusą parsinešti į ūkį“, – pirmadienį teigė VMVT direktorius Darius Remeika.

Įsakymas įsigaliojo nuo antradienio visiems ūkiams, galios iki įsakymo atšaukimo paskelbimo.

„Stebėsime pranešimus iš kitų šalių, (...) kol rizika minimalizuosis ir situacija bus visiškai aiški“, – teigė D. Remeika.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, šių metų sausio 31 dieną Lenkijoje, Racibužo regione, nustatytas naujausias didelio patogeniškuno paukščių gripo atvejis. Pavojingas virusas patvirtintas nekomerciniame vištų ūkyje, jame laikyti 66 paukščiai.

Remiantis tarnybos duomenimis, iš viso nuo praėjusių metų pabaigos iki šios dienos paukščių gripo protrūkiai Europoje užregistruoti Lenkijoje (20), Slovakijoje ir Vengrijoje (po 4), Rumunijoje (2), Čekijoje ir Ukrainoje (po 1). Daugiausia viruso židinių nustatyta komerciniuose kalakutų ūkiuose, 2 atvejai – laukiniams paukščiams Lenkijoje ir Vokietijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vardas

Vardas portretas
Tai ir broilerio niekur nebeisleis, ane?

Anonimas

Anonimas portretas
Laisvę vištoms ! Nekankinkite gyvūnų ! Visi į protesto akciją ! Kur jūs ,vištų teisių gynėjos ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių