Įspėja darbdavius: už piktnaudžiavimą – ilgi mėnesiai be subsidijų

  • Teksto dydis:

Parlamentarai sutarė, kokias išmokas už prastovas gaus gyventojai, jei ir vėl būtų skelbiamas karantinas, praneša LNK.

Seimas be ilgų diskusijų patvirtino Užimtumo įstatymo pakeitimus. „Tai – apsaugos priemonė, jei būtų paskelbtas karantinas ir žmonės, kuriems reikėtų eiti į prastovas, kad jiems būtų atlyginama. Subsidijavimas, numatytas mechanizmas, numatyti dydžiai“, – sakė Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

Išmokos savarankiškai dirbantiems būtų tokios kaip pernai – siektų 267 eurus. O į prastovas darbuotojus išleidusiems darbdaviams būtų skiriamos didesnės subsidijos – pusantro minimalaus atlyginimo. Įmonės galėtų prašyti beveik 1100 eurų siekiančios išmokos.

Vis dėlto padidinus sumą sugriežtinta ir darbdavių atsakomybė. „Jeigu būtų nustatyti piktnaudžiavimo atvejai, būtų prarandama teisė į subsidijas daugiau nei dvylikai mėnesių“, – akcentavo M. Lingė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) tikina, kad darbdaviai keičiasi. „Pastebime, kad darbdaviai galbūt tampa sąmoningesni ir aklai neskelbia prastovų“, – kalbėjo VDI atstovas Šarūnas Orlavičius.

Pašnekovas sakė, kad dažniausiai darbdavių pažeidimai – nepiktybiški. „Priežastys – tokios: nežinojo, pamiršo ir panašiai“, – tarstelėjo jis.

Anot komiteto pirmininko, netrukus parlamentarai imsis griežtesnių priemonių, kad subsidijomis įmonės nepiktnaudžiautų. „Tai taip pat yra svarstymo stadijoje ir šitas projektas būtų priimtas vėliau“, – sakė M. Lingė.

„Nuo visko neapsisaugosi. Žmogus – mąstanti būtybė ir suras mažiausią skylutę adatos auselėje, kad galėtų pralįsti“, – spėjo vienas parlamentaras.

Nuo visko neapsisaugosi. Žmogus – mąstanti būtybė ir suras mažiausią skylutę adatos auselėje, kad galėtų pralįsti.

Darbuotojų atstovai teigė, kad dabartinį pakeitimą vertina teigiamai. Vis dėlto prastovos nėra skatintinas reiškinys. „Net ir tos įmonės gavo subsidijas, kurios, jau žinojome nuo pradžių, kad sunkiai versis“, – teigė Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

Tokios įmonės, net ir gavusios paramą iš valstybės už prastovas, vis tiek ėmėsi masinių atleidimų. Užimtumo tarnybos duomenys rodo, kad didžiausia sanatorija Lietuvoje „Eglė“ atleido pusę darbuotojų, nors iš valstybės gavo beveik milijoną eurų algoms kompensuoti. Manoma, kad subsidijos už prastovas buvo neefektyvios. Valdžios paskatos – vieniems galimybė piktnaudžiauti, kitiems – išgyventi, o būsimų kontrolės mechanizmų laukiama su nekantrumu.

„Mes nesame turtinga šalis, kad galėtume švaistyti pinigus“, – sakė Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė.

Tačiau, kol darbdaviai džiaugiasi didesne kompensacija, savarankiškai dirbantys asmenys – tokie kaip kūrybininkai, tikina, kad valdžia pamokų neišmoko. Vis dėlto jie tikisi, kad subsidija dirbantiems pagal sutartį ir individualią veiklą bus bent kiek pakelta, o nė vienos iš patvirtintų priemonių neprireiks.

Anot socialinės apsaugos ir darbo ministrės, parama nustatoma tinkamai, tad jos pakeitimų tikėtis neverta. „Žmonės dirba, gauna pajamas, tačiau mokesčius moka pakankamai mažai, kaip rodo statistika ir Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenys. Taip pat jie turi menką draudimą, todėl mums reikėtų galvoti, kaip suteikti daugiau paskatų žmonėms, kurie renkasi dirbti savarankiškai“, – aiškino ministrė Monika Navickienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių