Pereiti į pagrindinį turinį

Išsimokėtinai – nuo batų iki laidotuvių

2013-10-31 13:00
Shutterstock nuotr.

Pirkėjams patrauklų žodį "akcija" prekybininkai vis dažniau keičia kitu – "išsimokėtinai". Išperkamąja nuoma galima atsiskaityti beveik už viską – avalynę, kvepalus, akinius ar net laidojimo paslaugas.

Pirkėjų dar nedaug

Pasakius komplimentą apie gražius batus, tuoj bus galima išgirsti: "Ačiū, lizingu pasiėmiau." Vienas avalynės parduotuvių tinklas spalį pasiūlė naujovę – pirkti batus išsimokėtinai. Pirkėjai raginami išperkamosios nuomos sutartį parduotuvėje spėti pasirašyti iki šių metų pabaigos, kad batų porą įsigytų be palūkanų ir nepermokėtų.

"Išsimokėtinai žmonės perka šio sezono batus, kurių pora kainuoja maždaug 300 litų. Tačiau bent kol kas pirkėjų, kurie pasirašo išperkamosios nuomos sutartis, sulaukiame mažai. Matyt, jie vangūs todėl, kad dar nežino apie tokią galimybę. Juk mūsų parduotuvė pirmoji klientams pasiūlė įsigyti batus išsimokėtinai", – pasakojo avalynės parduotuvėje dirbanti konsultantė.

Pasirodo, kad bent internete pardavėjų, siūlančių įsigyti batų, drabužių, kvepalų, virtuvės prietaisų ir įvairiausių kitų dalykų, netrūksta: plataus profilio elektroninės parduotuvės bendradarbiauja su išperkamosios nuomos bendrovėmis, todėl perkantys bent už 250 litų už savo pirkinių krepšelį gali atsiskaityti per kelis mėnesius.

Elektroninių parduotuvių, siūlančių kai kam patraukią atsiskaitymo formą, nuosekliai daugėja, tad į vartotojų pašto dėžutes plaukia pasiūlymai "įsigyti trintuvą už 18 Lt/mėn.", todėl pirkimo "į skolą" galimybė darosi vis populiaresė. Bet parduotuvės "Elegant line" konsultantė tikino, kad kai kurie klientai, kuriems pasiūlo už apavą atsiskaityti kitąmet, įsižeidžia, nes gali leisti sau pirkti batus. Kadangi išsimokėtinai perkami ne tik išsvajoti proginiai bateliai, kuriuos būtų galima laikyti prabangos preke, bet ir demisezoninė avalynė, daugiau klientų tikimasi sulaukti, kai parduotuvėse išsirikiuos dar brangesnė žiemos kolekcija.

Patrauklaus pasiūlymo matematika paprasta: 700 litų vertės batų pora per mėnesį kainuos 116,5 lito, tiek mokėti reikėtų pusę metų. Matyt, kur kas paprasčiau būtų dalį sumos atsidėti iš anksto, o sutaupius įsigyti batus pagal kišenę. Tačiau pardavėjai patikina, kad lietuviai planuoja mažai pirkinių, o jei ir sudaro reikalingų daiktų sąrašus, prekybos centre juos pamiršta, todėl dažnai perka impulsyviai. Be to, augant perkamajai galiai ir gerėjant vartotojų lūkesčiams, prekybininkai ieško patrauklesnių būdų klientams įsiūlyti savo prekes ir paslaugas, todėl šie pasiryžta pasirašyti ir išperkamosios nuomos sutartį.

Atsiskaito net už malkas

"Swedbank" Asmeninių finansų instituto Lietuvoje vadovė Odeta Bložienė kategoriškai teigia, kad gyventojai privalo patys susitaupyti greito vartojimo prekėms ir vengti pirkti impulsyviai bei skolintis. Vartojimo kreditą tokioms prekėms įsigyti ji lygina su svarstyklėmis, kurių vienoje pusėje – skola, kitoje – daiktas, kuriam skolinamasi, tad pirkėjams pataria pasvarstyti, kokia ilgainiui bus to pirkinio vertė, kai skolą reikės grąžinti.

"Esu nusiteikusi prieš skolinimąsi tokioms greito vartojimo prekėms ar paslaugoms kaip avalynė, drabužiai arba aksesuarai, kurie greitai praranda savo vertę. Jiems susitaupyti reikia iš anksto. Pavyzdžiui, batai, vos išėjus iš parduotuvės, nuvertėja maždaug trečdaliu. Taigi, galiausiai vienoje rankoje turi skolą, kitoje – bevertį daiktą. Visada reikia įvertinti skolinimosi prasmę ir vertę. Pavyzdžiui, nekilnojamojo turto vertė svyruoja, bet išlieka, o drabužiai ir avalynė – vienkartiniai pirkiniai", – paaiškino ji.

Nors ir naujas pirkėjams, išperkamosios nuomos būdas batams įsigyti nestebina "UNO lizingo" išperkamosios nuomos ir tarpininkavimo projektų vadovės Donatos Kartanaitės, kuri ne kartą susidūrė ir su keistesniais pirkimo būdais. Anot jos, pirkėjai patys kreipiasi į pardavėjus, kad šie leistų už kasdienes prekes ar prabangos smulkmenas atsiskaityti dalimis, nes iš anksto reikalingiems daiktams netaupo.

"Pavyzdžiui, esame pasirašę išperkamosios nuomos sutartį dėl kvepalų pirkimo išsimokėtinai internetu. Mūsų partnerė buvo parduotuvė, kuri turi platų (ne tik parfumerijos) asortimentą, bet šiek tiek nustebau, kad kažkas išsimokėtinai perka kvepalus, – sakė D.Kartanaitė. – Ne mažiau įdomus pirkinys atrodo malkos arba anglys. Gyventojai iš anksto nesiruošė žiemos sezonui, todėl mokėti dalimis už malkas jiems patogiau."

Įtakos turi ir sezonas

Kad gyventojų pirkimui išsimokėtinai įtakos turi sezonas, pritaria ir "UNO lizingo" išperkamosios nuomos bei tarpininkavimo veiklos vadovas Paulius Tamošaitis. Jis pastebi, kad pasikeitus metų laikui žieminėmis padangomis, ratlankiais ar katilais klientai skuba apsirūpinti išperkamosios nuomos būdu.

"O, pavyzdžiui, internetinių pirkinių krepšeliuose galime rasti laikrodžių, verslo dovanų, kompiuterio detalių", – vardijo pašnekovas.

"UNO lizingo" atstovai įsitikinę, kad ilgainiui atsiras daugiau pardavėjų, kurie už netradicines prekes klientams leis atsiskaityti ne iš karto, nes patys klientai prašo tokios galimybės. Tačiau kitas avalynės parduotuvių tinklas "Viva batai" išperkamosios nuomos akcijoms kol kas nesiruošia. Esą svarbu ir tai, kad klientas, perkantis žieminius batus, pasirašo sutartį šešiems mėnesiams, o batus avi tik du.

"Kol kas negirdėjome, kad kiti rinkos dalyviai ar klientai domėtųsi galimybe mokėti už avalynę išperkamąja nuoma. Žinoma, stebime šią akciją ir laukiame tolesnės pirkėjų reakcijos. Tačiau brangiausiai kainuoja žieminiai batai, o lietuviška žiema trunka trumpiau, nei pirkėjas moka už batus", – aiškino parduotuvių tinklo "Viva batai" rinkodaros vadovė Snieguolė Puronienė.

Pašnekovė pritarė, kad išperkamoji nuoma gali nustekenti ir pardavėjus, kurie dėl pirkėjų atsiskaitymo tokiu būdu susidera su išperkamosios nuomos bendrove. Pardavėjas, nepriklausomai nuo pirkėjo atsiskaitymo būdo, įsipareigoja suteikti avalynei 2 metų garantiją. Tačiau kai pirkėjas už batus moka kelis sezonus, avalynės vertė jo sąmonėje pakyla, todėl jis aktyviau reikalauja prižiūrėti jo pirkinį. O jei batai nekokybiški ir už juos dar nebaigta mokėti, pardavėjas vis tiek privalo juos taisyti ar keisti naujais.

"Kokybės reikalavimai apsunkina galimybę mokėti už batus kelis mėnesius. Todėl ir manome, kad batai nėra prekė, kuriai reikėtų pasiūlyti tokią akciją. Ypač kai pirkėjai ir taip gauna naudingų akcijų, galima sugalvoti ir kitų būdų batus įsigyti pigiau", – dėstė S.Puronienė.

Svarbiausia – mokėti laiku

Dar nuo anksčiau leidžianti savo klientams išperkamąja nuoma atsiskaityti už aprangą, sporto inventorių, avalynę ir kitas asortimento prekes prekybos sistema "Winner Sport" pirkėjų sutarčių antplūdžio nesulaukė. Tinklo atstovė patikino, kad išsimokėtinai pirkėjai atsiskaito retai ir tik nebent už brangius pirkinius, pavyzdžiui, treniruoklius.

Tačiau atsiranda gyventojų, kurie išsimokėtinai įsigyja palyginti pigias ir ne visada būtinas paslaugas: mokant dalimis perkami ir sporto klubo abonementai, ir vairavimo pamokos.

Išsimokėtinai leidžiamas įsigyti prekes ar paslaugas galima vardyti ir vardyti, nes išperkamoji nuoma ypač paplito grupinio apsipirkimo portaluose, kurie prekiauja skirtingų kainų prekėmis – nuo popierinių servetėlių iki sertifikato, kad žvaigždė pavadinta jūsų vardu. Vienoje elektroninėje parduotuvėje nusipirkęs buteliuką kvepalų, kurie kainuoja 259 litus, galiausiai už juos pirkėjas sumokės 325,36 lito. Tiesa, kai kurios laidojimo paslaugas teikiančios bendrovės siūlo galimybę išsimokėtinai atsiskaityti už keliolika tūkstančių litų kainuojančias laidotuves.
Vis dėlto net keisti ir išperkamosios nuomos neverti pirkiniai neapkartins pirkėjo kredito istorijos, kai šis ateis į banką prašyti vartojimo kredito ar būsto paskolos. Sąlyga tik viena: už ankstesnius pirkinius išsimokėti laiku.

"Prieš priimant sprendimą pirkti reikia nusiraminti ir nepasiduoti patraukliai nuolaidai, dideliam norui ar akimirkos impulsui. Būtina suprasti, kad prekių ir paslaugų aplinkui yra per akis, o visi pardavėjai nori jas parduoti, todėl pats pirkėjas turi įvertinti savo finansines galimybes. Kad ir labai norėtum kvepalų, buteliukas jų nėra paskutinis, kurio įsigyti negalėsi vėliau, be to, jei iškart negali jiems skirti 200 litų, kažin, ar kitą mėnesį turėsi keliasdešimt jų įmokai", – aiškino O.Bložienė.

Komentaras

Andrius Bogdanovičius
Kreditų biuro "Creditinfo" generalinis direktorius

Jei pirkėjai tvarkingai mokės mėnesines išperkamosios nuomos įmokas, naudą gaus ir pardavėjas, ir kreditorius, ir klientas, kuris susikurs gerą kredito istoriją, prilyginamą vadinamajam finansinio drausmingumo CV.

Jei klientas tvarkingai vykdė įsipareigojimus, o jo pajamos yra tvarios, kreditorius – bankas, išperkamosios nuomos, telekomunikacijų ar kita bendrovė – gauna ženklą, kad šis vartotojas ir toliau bus drausmingas, o nuostolių tikimybė dėl tokio kliento labai maža. Bankams mokūs klientai reiškia mažesnį kapitalo poreikį, todėl tai leidžia skolinti pigiau.

Drausmingas kredito "gyvenimo aprašymas" leis vartotojui susitarti dėl lankstesnių sutarčių sąlygų, pavyzdžiui, dėl mažesnių paskolų palūkanų, ilgesnio paskolos grąžinimo termino ir panašiai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų