Pereiti į pagrindinį turinį

I.Staškevičius: „NDX energija“ nieko nesiūlo. Kodėl?

2009-06-11 02:26
I.Staškevičius: „NDX energija“ nieko nesiūlo. Kodėl?
I.Staškevičius: „NDX energija“ nieko nesiūlo. Kodėl? / Gedimino Bartuškos nuotr.

Nuo tada, kai išrinktoji Prezidentė (Dalia Grybauskaitė - red. past.) patvirtino, kad „Leo LT“ turi būti panaikinta, prasidėjo mėginimai per žiniasklaidą iškvosti, kaip elgsis bendrovė „NDX energija“. Manyčiau, kad atėjo metas išsamiau paaiškinti, kaip ketiname elgtis ir kodėl, laiške rašo „NDX energija“ valdybos pirmininkas Ignas Staškevičius.

Po kiekvieno pasitarimo Vyriausybėje atskubėję TV reporteriai, prašydami pakomentuoti, perduoda gąsdinimus nacionalizacija ar ekspropriacinėmis įstatymų pataisomis, provokuodami siūlyti scenarijus, tartis dėl kompensacijų sumų, išsakyti lūkesčius dėl turto dalybų. Greta leidžiamos prieštaringos dezinformacinės „antys“: „NDX energija svarsto galimybę parduoti savo akcijas“, „NDX energija pretenduoja į ES paramą“, „NDX energija siūlo likviduoti „Leo LT“.

Panašūs dalykai vyksta ir neviešai. Žmonės gatvėje nei iš šio nei iš to siūlo paramą ir idėjų, kaip „išsigelbėti“, skambina seniai matyti pažįstami, kavos išgerti kviečia aktyvūs visuomenininkai.

Manyčiau, kad atėjo metas ne tik eilinį kartą paneigti kitur mėginamą formuoti neva NDX energijos poziciją, bet ir kiek išsamiau paaiškinti, kaip ketiname elgtis ir kodėl. Juk būtent tam ir skirta ši svetainė.

Kaip jau esu viešai pareiškęs praėjusią savaitę, NDX energija suvokia valstybės problemą ir pripažįsta, kad tolesnis mūsų dalyvavimas LEO LT bendrovėje neturi prasmės. Nedidelis atradimas. Nereikia ypatingo įžvalgumo konstatuoti, kad toks LEO LT, koks yra dabar, toliau egzistuoti negali. Taip ne kartą pareiškė valstybės politikos elito atstovai, taip galvoja apklausiami gyventojai.

Tačiau kategoriškai nesutinku, kad toks mano bei kolegų išsakytas realybės matymas suteikia teisę atsakingiems pareigūnams skelbti, kad NDX energija siūlo likviduoti „Leo LT“.

NDX energija dėl „Leo LT“ nieko nesiūlo ir siūlyti neketina. Nei sprendimų, nei atlygio už „išgelbėjimą“, nei dar ko nors panašaus. Kad neatrodyčiau bukai užsispyręs, galiu tik pasiūlyti skaityti šią „naujieną“ toliau ir įsitikinti, kad tiesiog negalime elgtis kitaip.

Valstybė turi teisę pati tvarkytis energetikos ūkį. Šiuo metu galiojantys LR Seimo priimti ir Prezidento pasirašyti įstatymai ir kiti teisės aktai bei juos išaiškinęs Konstitucinio teismo nutarimas harmoningai nustato, kad LEO LT yra svarbus įrankis, tvarkant ir vystant energetikos sritį.

Šito niekas neatšaukė. Koks nors už akių užbėgantis siūlymas panaikinti ar imtis pertvarkos dėl nacionalinio investuotojo reikštų akivaizdžią nepagarbą minėtoms institucijoms.

Kol kas NDX energija yra mažoji „Leo LT“ akcininkė, todėl ir toliau skelbsime savo poziciją įvairiais tai bendrovei svarbiais klausimais. Vakarykštis rūpestis dėl žalos, kurią valstybės kontroliuojamai įmonei daro įtartini Ignalinos AE stabdymai, manyčiau, buvo visai adekvatus. Taip, mums rūpi sava turto dalis, tikiu, kad Lietuvos visuomenei rūpi, kaip valdomas valstybės turtas. Būtent privataus ir viešojo kapitalo partnerystė sukuria prielaidas įkinkyti privatų akcininką efektyvinti valdymą ir neleisti piktnaudžiauti politikams įtakojant viešuosius pirkimus, skiriant kadrus atsakingiems postams ir dalijant labdarą susijusiems asmenims.

Ta proga norėčiau patikinti, kad triukšmas dėl Europos Sąjungos paramos kabelio į Švediją tiesimui yra perdėtas ir NDX energija tikrai nepretenduoja į kokią nors tų, šiaip jau tokiam projektui ne itin didelių, pinigų dalį galimų „skyrybų“ atveju.

Suprantu, kad spręsti dėl „Leo LT“ ateities reikia nedelsiant, bet tai nereiškia, kad turiu galių bent pagreitinti tokį sprendimą.

NDX energija nėra prieš kokią nors teisingą, teisėtą ir protingą „Leo LT“ pertvarką ar bendrovės panaikinimą, tačiau atkreipia dėmesį, kad atsižvelgiant į galiojančių teisės aktų nuostatas, negalime net svarstyti tokių klausimų, kol valstybė aiškiai neapsisprendė dėl elektros ūkio ateities ir kol nėra pakeistos atitinkamos teisės aktų normos.

Turbūt privalau dar  nuobodžiai pakartoti, kad sulaukusi tokio apsisprendimo, NDX energija ketina bendradarbiauti, kad jis būtų įgyvendintas optimaliu keliu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų