Pereiti į pagrindinį turinį

I.Staškevičius: Vyriausybė galutinai apsisprendė. Dėl ko?

2009-06-17 17:12
I.Staškevičius: Vyriausybė galutinai apsisprendė. Dėl ko?
I.Staškevičius: Vyriausybė galutinai apsisprendė. Dėl ko? / Gedimino Bartuškos nuotr.

Premjeras Andrius Kubilius užvakar paskelbė, kad Vyriausybės teikiamos įstatymų pataisos sukuria galimybę su bendrovei „Leo LT“ pasielgti taip, kaip yra siūlęs šių eilučių autorius. Tai yra - draugiškai išsiskirti.

Ačiū už pripažinimą. Aplink tiek norinčiųjų suvaidinti liūtą nukirtusį karžygį, o čia - šitokia garbė privataus partnerio atstovui. Netikėta, bet jei reikia, galiu pamėginti ir tokią rolę.

Išties seniai laikas apsispręsti: dirbame kartu ar skirstomės.

Daugumai Lietuvos gyventojų, visuomenės veikėjų, apžvalgininkų klausimas dėl tokio pasirinkimo atrodo įžūlus. Koks dar bendras darbas?! Naikinti, ardyti, bausti kaltuosius! Pritarčiau jiems, pats ateičiau į mitingą su šūkiu „Nė dienos - liūto nasrams!“. Tik kad porą problemėlių turiu.

Pirma - parašai ant „Leo LT“ kūrimo dokumentų. Jų neatšaukus, nepakeitus naują kryptį žyminčiais susitarimais ar veiksmais, būtų ne tik nepatogu, bet ir neteisėta kalbėti ir elgtis priešingai.

Antra - valstybės atstovų žodžiai daug kur skiriasi nuo darbų. Vyriausybės vyrai vis kartoja, kad „Leo LT“ jiems - nenaudingas, nereikalingas darinys. Tai - žodžiai. O iš darbų sprendžiant, atrodo, kad visai naudinga savus žmones į vadovaujančius postus paskirti, vieną kitą nepigią studiją painicijuoti, labdaros ir paramos padalyti.

Štai vakar posėdžiavusi „Leo LT“ stebėtojų taryba penkių viceministrų balsais nusprendė atnaujinti „Lietuvos energijos“ valdybos sudėtį. Kartoja ministras Arvydas Sekmokas, kad neprileis šios bendrovės prie strateginių projektų, bet tai - žodžiai. Realiai naudinga ir protinga būtų jungčiai į Švediją ne naujos valstybinės įmonės ieškoti, o perdavimo tinklo operatoriaus žmonėmis ir pinigais pasikliauti.

Toks pat vaizdas susidaro ir peržvelgus Vyriausybės skubiai Seimui teikiamus trijų įstatymų ir Civilinio kodekso pataisų projektus. Bent du trečdaliai siūlomų atnaujinimų kalba apie scenarijų, kai „Leo LT“ vienaip ar kitaip išsaugomas. Kam? Ogi tam atvejui, jei privatus investuotojas užsispirtų, aiškina ministras. Tai - vėl žodžiai. Veiksmai - siūlomas painus ir prieštaringas reguliavimas, didinant valstybės galias bendrovėje, dėl kurios panaikinimo žodžiais neabejojama.

Sveikinu siekį skubiai sukurti teisines prielaidas nacionalinio investuotojo panaikinimui ar pertvarkai. Nuogąstauju, kad šis užmojis dėl nepakankamo ryžto ar kompetencijos nevirstų pašnekėjimu, vedančiu visus į klampią politinių ir teisinių ginčų pelkę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų