Įstatymų pakeitimai padės įteisinti statybininko kortelę

Įvairių frakcijų atstovai Seime įregistravo Statybos įstatymo ir Administracinių nusižengimų kodekso pakeitimų projektus, kuriais siekiama sudaryti prielaidas privalomos vadinamosios statybininko kortelės įvedimui, kad būtų galima efektyviau mažinti „šešėlį“ statybos sektoriuje, mažinti nelegalaus darbo mastą, didinti saugą statybvietėse bei sukurti prielaidas skaidriau organizuoti viešuosius pirkimus.

Projekto autoriai, remiantis šių metų birželio 19 d. Vyriausybės pasitarime pateikta informacija, sako, kad statybos sektoriuje yra neapskaitoma apie 500-700 mln. eurų pajamų.

„Statybininko kortelės klausimą reikia spręsti kuo skubiau, kadangi statybos sektorius yra viena labiausiai „šešėlinės“ ekonomikos paveiktų ūkio sričių: čia daug darbuotojų dirba nesudarę darbo sutarties arba vykdo individualią veiklą jos neįteisinę“, – teigia vienas iš įstatymo projektus įregistravusių Seimo narių Algirdas Butkevičius.

Šiuo metu rangovams nėra prievolės vesti statybvietėje esančių asmenų buvimo statybvietėje laiko apskaitą. Įstatymo projektuose siūloma nustatyti rangovams pareigą realiuoju laiku vesti rangovo darbuotojų, rangovo (kai rangovas yra fizinis asmuo), kitų statybos dalyvių darbuotojų ir bet kokių kitų statybvietėje esančių fizinių asmenų buvimo statybvietėje laiko apskaitą. Tikimasi, kad tai padėtų sumažinti nelegaliai dirbančiųjų skaičių statybos sektoriuje bei padidintų saugą statybvietėse.

Taip pat šiuo metu galiojančią ypatingojo statinio statybos rangovo pareigą turėti vykdomo darbo srities darbuotojų siūloma papildyti sąlyga, kad darbuotojų kompetencijos turi būti įvertintos. Įvertinus ypatingojo statinio rangovo darbuotojo kompetencijas, darbuotojui būtų išduodamas tai patvirtinantis dokumentas – Statybininko kortelė. Manoma, kad tai sukurtų prielaidas skaidriau organizuoti viešuosius pirkimus, kadangi atsirastų galimybė patikrinti, ar konkursuose ketinantis dalyvauti rangovas esamu laiku turi darbuotojus, atitinkančius iškeltus reikalavimus.

Projekto autoriai sako, kad šiuo metu viešuosiuose pirkimuose susiformavo praktika, kai pirkimus laimi rangovai, kurie net neturi statybos srities darbuotojų, t. y. jokių arba beveik jokių statybos darbų patys neatlieka, o darbams atlikti persamdo subrangovus. Anot A. Butkevičiaus,  tai iškraipo konkurenciją, nes kitiems rangovams viešųjų pirkimų užsakymų nelieka, nors jie turi darbuotojų, investuoja į šių darbuotojų kvalifikaciją bei saugą, išlaiko nuolatines darbo vietas ir galėtų kokybiškai atlikti darbus, o taip pat sudaro galimybę pirkimuose dalyvauti nesąžiningoms įmonėms, kurios neketina užbaigti darbų, o tik siekia gauti avansą.

Buvimo statybvietėje laiko apskaitą ir ypatingojo statinio darbuotojų kompetencijų vertinimą, kaip viešojo administravimo funkciją, siūlomi pavesti Lietuvos statybininkų asociacijai, kuri jau yra tokią sistemą įdiegusi.

2016 m. Lietuvos statybininkų asociacija yra akredituota Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje kaip asmenų kompetencijų vertinimo įstaiga.

2015 m. Valstybinė duomenų inspekcija įtraukė asociaciją į asmens duomenų valdytojų registrą.

Įstatymų pakeitimų projektai parengti konsultuojantis su Lietuvos statybininkų asociacija, kuri pirmoji, remdamasi užsienio patirtimi, iškėlė ir jau ėmė įgyvendinti Statybininko kortelės idėją.

Projektus teikia Seimo nariai A. Butkevičius, Gediminas Kirkilas, Rimantas Sinkevičius, Jonas Varkalys,  Simonas Gentvilas, Jonas Liesys, Jurgis Razma, Valentinas Bukauskas, Vytautas Kamblevičius, Rimas Andrikis, Kęstutis Bartkevičius, Audronė Jankuvienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių