J. Neverovičius: nuo liepos reikia būti pasiruošus naują kompensacijų už elektrą tvarką

Liepą pasibaigus dabartinei valstybės kompensacijų už elektrą schemai, Vyriausybė turėtų būti pasiruošusi naują tvarką nenumatytų svyravimų rinkoje atvejui, sako prezidento patarėjas aplinkos ir infrastruktūros klausimais Jaroslavas Neverovičius.

„Gali būti įvairių papildymų šitam paramos modeliui, pavyzdžiui, vertinti energetinį efektyvumą, bet kaip suprantu, Vyriausybė dar kalbasi apie tai, konkretaus sprendimo nėra, turbūt svarbu, kad kažkoks modelis bus tam atvejui, jeigu netikėtai būtų tokie susvyravimai rinkoje, turėtų būti pasiruošusi pagelbėti“, – Žinių radijui antradienį teigė J. Neverovičius.

Pagal Vyriausybės patvirtintą tvarką pirmąjį pusmetį už elektrą gyventojams valstybė padengia iki 28,5 cento už kWh, o riba, žemiau kurios nebus kompensuojama, siekia 28 centus.

J. Neverovičius sako, kad modelį galima tobulinti, kompensuojant išlaidas elektrai ne visiems vienodai, o tam tikroms visuomenės grupėms, pavyzdžiui, mažesnes pajamas gaunantiems ar tam tikrą kiekį energijos suvartojantiems gyventojams. 

Yra viltis, kad tos kainos nešoks taip aukštai ir išsilaikys normaliame lygyje.

„Praeitų metų vasarą prezidentas apie tai kalbėjo ir siūlė, bet tada Vyriausybė nepasiruošė tokiam modeliui, dabar tai tikrai yra laiko pagalvoti, kaip tas tas veiktų, kas tame dalyvautų, kaip administruojamas būtų toks modelis, kaip įvertinti ir daugiavaikių šeimų situaciją, ir tų, kurie šildosi geoterminiu šildymu. Tikrai pakankamai dabar yra galimybių visus tuos aspektus įvertinti, susimažinti naštą valstybei, mūsų bendai biudžetui tos paramos schemos ir taikliau remti, tokiu būdu, kad atsirastų motyvacija ir taupyti, o ne visiems po lygiai ir labai brangiai“, – kalbėjo prezidento patarėjas.

Anot J. Neverovičiaus, šiuo metu rinkoje sumažėjus kainoms vartotojai galėtų jas fiksuoti pasirinkdami nepriklausomų tiekėjų pasiūlymus bei nelaukdami valstybės pagalbos.

„Yra viltis, kad tos kainos nešoks taip aukštai ir išsilaikys normaliame lygyje ir dėl to svarbu pasinaudoti tos laisvos rinkos privalumais ir tas kainas pačiam susimažinti ir nelaukti, kol valstybė pasirūpins, nes jeigu pasirūpins, tai tos sąlygos bus kitokios ir tos kainos bus didesnės“, – teigė J. Neverovičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių