J. Neverovičius: prireikus subsidijų už elektrą, jos turėtų būti susietos su vartojimu

Vyriausybei praėjusią savaitę nutarus antrąjį pusmetį panaikinti subsidijas už elektrą, prezidento patarėjas Jaroslavas Neverovičius sako, kad jeigu jų vėl prireiktų ateityje, kompensacijos turėtų būti mokamos už tam tikrą dalį suvartotos elektros.

„Kalbant apie ateitį, prezidento ir Prezidentūros pozicija jau nuo praeitų metų nuosekliai buvo tokia, kad turime truputį protingiau paruošti paramos schemas, kad jos nebūtų horizontalios kompensuojant viską ir visiems, o atsiradus poreikiui tikslinę paramą tiesiog skirti tiems, kuriems iš tikrųjų reikia“, – Žinių radijui antradienį sakė prezidento patarėjas aplinkos ir infrastruktūros klausimais Jaroslavas Neverovičius.

„Todėl buvo pasiūlyti įvairūs variantai, tame tarpe kompensuoti iki tam tikro kilovatvalandžių lygio. (...) Tikėkimės, kad Vyriausybėje apie tai yra galvojama, ir jeigu tokios kainos vėl būtų neadekvačios ir prireiktų tokių instrumentų, kad jie būtų labiau išmanūs, labiau pritaikyti poreikiams ir neeikvotų visų mūsų lėšų iš Lietuvos valstybės biudžeto“, – pridūrė prezidento patarėjas.

Jis neįvardijo, ar kompensacijos, kaip siūlyta anksčiau, galėtų būti mokamos už iki 150 kilovatvalandžių (kWh) per mėnesį suvartotos elektros.

„Tai yra labiau toks diskusinis klausimas, labiau turbūt pats principas, kad paramą teikti tiems, kuriems ta parama reikalinga“, – teigė J. Neverovičius.

Kompensacijų už elektrą antrąjį pusmetį atsisakyta, įvertinus sumažėjusias didmeninės elektros rinkos kainas ir VERT prognozes antrajam šių metų pusmečiui. Dabar valstybė nekompensuoja žemiau 28 centų tarifo ribos.

Rinkos reguliuotojas praėjusią savaitę patvirtino beveik 19 proc. mažesnį – 22,264 cento (su PVM) už kWh – visuomeninį elektros tarifą, kurį mokės beveik 460 tūkst. šiuo metu nepriklausomo tiekėjo nepasirinkusių trečiojo elektros rinkos liberalizavimo etapo vartotojų.

Vidutinė garantinio tiekimo kaina antrąjį pusmetį turėtų siekti 23,29 cento (su PVM), todėl, pasak ministerijos, jos kompensuoti nereikia.

Finansų ministerijos BNS pateiktais preliminariais duomenimis, sausį–gegužę gyventojų kompensacijoms už elektrą ir dujas išmokėta 232,4 mln. eurų, verslui sausį–kovą už elektrą 5,07 mln. eurų.

Vyriausybė elektros ir gamtinių dujų kompensacijoms šių metų pradžioje skyrė iki 556,8 mln. eurų, iš jų iki 382,8 mln. eurų – buitiniams vartotojams (nuo sausio iki birželio pabaigos) ir iki 174 mln. eurų – įmonėms (nuo sausio iki kovo pabaigos).

2023 metų biudžete visiems metams gyventojams už dujas ir elektrą buvo skirta iš viso 812 mln. eurų kompensacijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių