Kai emocijos atveria piniginę: kaip išvengti nereikalingų pirkinių

40 proc. europiečių kas savaitę nusiperka po daiktą, kurio niekada gyvenime nepanaudoja. Ir nors tokių daiktų nusipirkimas numalšina trumpam laikui numalšina liūdesį, ilgainiui neigiamų emocijų tik padaugėja.

„Psichologai sako, kad apsipirkimo jausmas yra labai panašus į tą jausmą, kai žmonės vartoja narkotikus, nes tave staiga užplūsta adrenalinas, tau yra gera. Tačiau kai baigiasi apsipirkimas, po trumpo laiko vėl sugrįžta liūdesys ir dar prisideda kaltės jausmas, kad mes išleidome pinigų, kurių šiaip neplanavome išleisti“, – pasakoja LRT RADIJO žurnalistas, laidos „PIN kodas“ vedėjas. Mindaugas Aušra.

Dažniausiai impulsyviai perkamas maistas (71 proc.), drabužiai (53 proc.), buitinė technika (33 proc.), maistas išsinešti ar į namus (29 proc.), batai (28 proc.).

Jeigu nebegalime suvaldyti pirkimo, patariama arba apmąstyti, kodėl mes perkame tą daiktą ir ar tikrai mums to daikto reikia, o jei to nesugebame ir mums „reikia“ nusipirkti daiktą, geriau tą daiktą nupirkti kažkam kitam. Tyrimai rodo, kad dovanojant liūdesį galima numalšinti kur kas ilgesniam laikui.

Išsamiau – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių