Kaip Lietuvai išgyventi energetinį košmarą?

  • Teksto dydis:

Lietuvos elektros perdavimo sistemą valdančios bendrovės „Litgrid“ vadovas Rokas Masiulis LNK laidoje kalbėjo apie naujausių VERT prognozių dėl dujų vertinimą, elektros kainas ir kokių priemonių reikia imtis, kad elektros kaina nebūtų tokia drakoniška.

– Negaliu komentuoti ne savo prognozių. VERT pats turėtų pakomentuoti jas. Matome, kad dujų kaina pasaulyje auga, aišku, dabar šiek tiek stabilizavosi nuo vasaros pabaigos. Įtampa kyla dėl „Nord Stream“ sprogdinimų. Viskas priklausys nuo dujų kainų.

– Kokie jums žinomi Finansų ministerijos planai? Kokią dalį pabrangimo gyventojams galėtų kompensuoti valdžia?

– „Litgrid“ neįtrauktas į šiuos skaičiavimus. Todėl negaliu pakomentuoti.

– Esate sakęs, kad kainų šuolį rugpjūtį išgyvenome ir dabar turėtume gyventi ramesniu laikotarpiu. Ar vis dar taip manote?

– Taip. Rugpjūtį susidėjo daugybė blogiausių faktorių, dabar ir ateityje numatome, kad daugės teigiamų faktorių. Daug dalykų neįvertinta, pvz., Nyderlandai paleido didelius suskystintųjų dujų terminalus, italai sudarė didelę sutartį su Alžyru. Dar labai svarbu – nuo spalio prancūzai pradeda įjungti po vieną atominį reaktorių ir tai duos teigiamos įtakos visai Europai.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

– Ar esate sulaukę iš „Nord Pool“ kažkokių atsakymų po pasiūlymų, kaip būtų galima keisti algoritmus ir sistemą?

– Taip. Jie perdavė visoms kitoms biržoms. Visi reguliatoriai turi sutarti. Gavome atsakymą, kad pasiūlymai priimti ir svarstomi, dar spalio pabaigoje turėtų būti kažkokių sprendimų. Labai malonu, kad įsiklausė, pažiūrėsime, ar duos rezultatų.

– Jei sprendimai netenkins, ką dar galėtume padaryti?

– Mūsų siūlymas buvo nedidinti maksimalios kainos, kreipėmės mes ir kitos šalys, buvo nuspręsta nedidinti. Reikia suprasti, kad magiškai surasti formulę, jog atpigtų, neįmanoma. Galima šiek tiek pakoreguoti. Esmę lems dujų kainos, jei jos kris, – ir elektros kainos kris.

Norint sumažinti elektros kainą, reikia mažinti vartojimą.

– Kritikuojama, kad neišnaudojami visi Lietuvos resursai, jog lietuviams elektra būtų pigesnė. Ar imamasi veiksmų, kad, užuot 70 proc. pirkusi elektrą, gamintų pati?

– Mūsų atsakymas – atsinaujinanti energetika. Stebuklingų elektrinių, kurios pigiai gamintų elektrą, Lietuvoje nėra. Turime senų įrengimų, bet jie brangiau gamins. Turime didelių atsinaujinančios energijos planų, verslas, atrodo, susidomėjęs investuoti.

– Kada galėtume išvysti realią naudą?

– Reali nauda turėtų pasijusti apie 2024 m., gal 2023 m. pabaigoje jau šiek tiek pajusime. Didžiausia viltis, kad Europa suvaldys dujų šoką, sumažės vartojimas, padaugės terminalų ir tiekėjų. Pvz., norvegai žada 8 proc. padidinti, lenkai naują vamzdį su norvegais atidarė. Susibalansavus pasiūlai ir paklausai, dujų kainą neabejotinai turi kristi.

– Kiek žalioji energija naudinga galutiniam vartotojui?

– Ji pigesnė nei pagaminta iš dujų. Pristatytas Proveržio paketas tikrai daro proveržį. Pastaraisiais duomenimis matome, kad, kai valstybė planavo turėti 7 gigavatus atsinaujinančios energijos 2030 m., manome, bus 9 gigavatai ir dar daugiau.

– Buvo pasvarstymų, kad turime pirkti iš Lenkijos elektrą, nors ji ir nešvari. Ar tai įmanoma?

– Įmanoma, jei lenkai neturėtų išimties ir nebūtų uždara rinka. Jie turi nuo anglių pereiti prie kito kuro, jie išsiderėję sąlygą iš ES, kad gali neeksportuoti, jei neturi pakankamai elektros.

– Pastebėta, kad lietuviai pradėjo taupyti elektros energiją. Ar matote tai?

– Taip. Net ir pats tai darau. Norint sumažinti elektros kainą, reikia mažinti vartojimą. Sumažinimas piko valandomis gali turėti reikšmingos įtakos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patarimui

Patarimui portretas
priminsiu,kad KARO METU Ukrainoje kainos energijai - keliskart mazesnes,nei pas mus taikos! Nors degalai,pavyzdziui,vezami is Lietuvos,gelezinkeliu ir autocisternomis,ten ju kaina mazesne perpus,nei cia!

Tai dar aukokit Ukrainai kaip avinų banda

Tai dar aukokit Ukrainai kaip avinų banda portretas
Duokit gi dar tiems bliaunantiem cirkininkam ukrainiečiams. Juk garsiai bliauna, jų bobšės klykia, kad jas kažkas prievartauja nors iki tol pačios to prisiprašė. Rūpinatės, kad kažkas kažkur kažkam į snukį davė? Pinigus siuntėt? Tai dabar eikit ur atsiimti tuos pinigus atgal kur suaukojot kaip avinų banda. Chachlai su pusžydžiais dirbt vengdami vieni kitus daužo, o jums koks reikalas? Tegu daužosi. Žmonės žudosi tarpusavy ir kitose vietose. Koks jūsų rūpestis? Sudėkite be elektros. Kam ji jums? Beraščiai visi, tai ir elektra jums nereikalinga. Žvakes žibinkit, žibalo esu lempas užsidėkite ir eikit miegot kai tik ima temti. Ir nebus problemų. Be feisbukų ir e.prekybos nebeišgyvensit? Nuotraukos kasdien neskelbia iš serijos, žiūrėkit, štai šitą mėsgalį suvalgiau vakar, o šiandien mano morda va tokio pločio. Apsieisit. Ir prisiprekiavit internetu, parodėt kur kokia nabagė kokį skudurą nori iškišti ar koks aferistas skelbiasi, kad turi seną mašiną parduot už naujos kainą. Gyvenkit ubagyne.

Patarimas

Patarimas portretas
Reikia savaitei nuvežti į ukrainą ir visa energetika bus kaip nedidelė problemėlė.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių