Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip lietuviai tapo "Apple" dalimi

2012-05-26 23:59
Kaip lietuviai tapo "Apple" dalimi
Kaip lietuviai tapo "Apple" dalimi / Gedimino Bartuškos nuotr.

Broliai Aidas ir Saulius Dailidės geriau nei Lietuvoje yra žinomi Jungtinių Amerikos Valstijų Kupertino mieste įsikūrusioje centrinėje "Apple" būstinėje. Prieš penkerius metus lietuvių sukurta nuotraukų redagavimo programa "Pixelmator" vis labiau žavisi viso pasaulio "Apple" vartotojai.

Kasdien auga

"Apple" e. parduotuvėje kasdien įsigydami nuotraukų redagavimo programą "Pixelmator" pirkėjai iš viso pasaulio negaili komentarų, kuriuose apstu liaupsių ir kūrėjams naudingų pastabų. "Nuostabi, lengvai valdoma ir labai intuityvi", – rašo vienas naujas "Pixelmator" vartotojas. Kitas, jau ne pirmus metus nuotraukas redaguojantis lietuvių sukurtu įrankiu, giria kūrėjus patobulinus anksčiau jį erzinusius dalykus. Trečias neslepia, kad trūkumų dar yra, bet programa daug žadanti ir jis laukia naujų "Pixelmator" versijų.

Daugiausia lietuvių sukurtos programos "Pixelmator" vartotojų yra JAV, Vokietijoje, Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje.

Kasdien visame pasaulyje naudojama "Pixelmator" nuotraukų redagavimo programa kasdien tobulinama sostinės Šiaurės Miestelyje įsikūrusiame bendrovės "Pixelmator Team" biure. Šiandien vartotojų išsakytos pastabos ir programuotojų atlikti patobulinimai dienos šviesą išvys po maždaug pusmečio ar metų.

Sužavėjo vaizdai

Neatsitiktinai broliai sukūrė nuotraukų redagavimo programą. Susižavėjimas kokybiška grafine sąsaja jiems kilo dar 1997 m., kai pirmą kartą savo gyvenime išvyko "Apple" kompiuterį.

"Pirmąjį "Apple" kompiuterį mums lauktuvių iš Danijos parvežė tėtis. Mus užbūrė gražus ekranas. Tuo metu visi kaimynai naudojosi DOS operacinės sistemos kompiuteriais ir mokykloje įsijungę kompiuterius matydavome tik baltas raides mėlyname fone, o namuose jau turėjome galimybę grožėtis ryškiais vaizdais kompiuterio ekrane. Nors Danijoje 1997-aisiais tas kompiuteris jau buvo technologiškai pasenęs, mums prieš daugiau nei dešimt metų Lietuvoje tai atrodė stebuklas", – pasakojo vienas "Pixelmator" kūrėjų S.Dailidė.

Pašnekovas neslėpė, kad nei vidurinė mokykla, nei verslo vadybos studijos universitete nebuvo verslo įkvėpimo šaltinis. "Tuo metu paauglius sužavėjo tiesiog "Apple" ir jų šūkis "Think different". Mes pabandėme galvoti kitaip ir tapome "Apple" dalimi", – teigė pašnekovas. Jo teigimu, verslumo receptas paprastas – tikslas, jo įgyvendinimas ir pasitikėjimas savimi.

Iš poreikio sau

Tuo metu dar moksleiviams broliams Dailidėms vien gražius paveiksliukus rodančio kompiuterio neužteko. Jie pastebėjo, kad nėra galimybės šiuo kompiuteriu rinkti lietuviškas raides, ir pabandė patys sukurti tokią programą.

"Nauja "Apple" operacinė sistema "Mac OS" pasirodė 2000 m. Pirmas darbas, kurį su broliu padarėme, – pardavėme naujai operacinei sistemai sukurtą programą, leidžiančią "Apple" kompiuteriuose rašyti lietuviškomis, latviškomis ir estiškomis raidėmis.Tai darėme iš poreikio sau", – pasakojo S.Dailidė. Pirmos savo sukurtos kompiuterinės programos teises lietuviai pardavė vienai australų bendrovei – ši nuo kiekvieno programinės įrangos, kuri buvo įkainota 45 JAV doleriais, pardavimo kūrėjams mokėjo po 5 JAV dolerius. Per mėnesį broliai užsidirbdavo apie 50 JAV dolerių.

"Netikėjome, kad sėdėdami prie kompiuterio galime uždirbti. Kai pradėjome gauti pajamų, tai užkabino, nes nenorėjome eiti griovių kasti", – juokavo pašnekovas.

Pasirinko "Apple" ir Lietuvą

Brolių Dailidžių bendravimas ir bendradarbiavimas su "Apple" vadovais prasidėjo 2007 m., kai buvo sukurta nuotraukų redagavimo programa "Pixelmator". Kol "Apple" atsidaro "Pixelmator", nuotraukoms redaguoti vartotojai naudojo "Photoshop" programą ir daugelį kitų programėlių, kurias sukūrė tokie patys nežinomi žmonės kaip ir broliai Dailidės. "Bet mums pasisekė, nes mūsų nuotraukų redagavimo programa vartotojams pasirodė patraukliausia ir geriausia iš visų kitų daugelio programėlių", – pasakojo S.Dailidė.

Kai "Pixelmator" programa tapo populiari tarp "Apple" kompiuterių vartotojų, "Apple" vadovybė brolius Dailides pasikvietė į svečius JAV. "Mus pasisodino ir pasakė: "Mums patinka tai, ką jūs darote. Mes jums siūlome prisijungti prie mūsų arba jūs darykite tai, ką norite, ir mums tai vis tiek labai patiks." Nors mes svajojome dirbti "Apple", bet taip pat norėjome gyventi Lietuvoje, todėl sukandę dantis atsakėme pasilikti. Tačiau prieš penkerius metus mūsų priimtas sprendimas buvo geras, nes jau dabar esame "Apple" dalis ir turime galimybę gyventi bei dirbti Lietuvoje. Skirtumas tas, kad mums reikia labai stengtis gerai dirbti, kad išlaikytume draugiškus santykius su "Apple". Svarbu nenuvili, išlaikyti aukštą lygį ir dirbti profesionaliai, kaip tai jie daro JAV", – kalbėjo S.Dailidė.

Pinigai – ne svarbiausi

Pirmąjį milijoną broliai Dailidės uždirbo neprabėgus nė metams nuo "Pixelmator" pasirodymo rinkoje. Tačiau Lietuva apie jaunuosius milijonierius sužinojo tik daugiau nei prieš metus, kai "Pixelmator" programa buvo pradėta prekiauti "Apple" e. parduotuvėje ir per pirmas 20 dienų šios programinės įrangos buvo parduota už 1 mln. JAV dolerių.

Apie turtus broliai kalba nenoriai, jie labiau nei pinigus iškelia tai, ką patys yra sukūrę. "Mes nenorime būti žinomi kaip turtingi, bet apie savo įdomų darbą galime papasakoti labai daug", – pabrėžė pašnekovas.

Pasiekimus liudija daugybė apdovanojimų, iš kurių svarbiausias – pernai vasarą gautas "Apple Design Award". Teigiama, kad tai yra labiausiai visų "Mac" programinės įrangos kūrėjų išsvajotas apdovanojimas. Vienas naujesnių apdovanojimų – "Apple" pripažinimas, kad prieš naują "Pixelmator" versiją (išleista pernai lapkritį) yra geriausia 2011 m. "Mac" programa.

Uždirbtus pinigus broliai investuoja vėl į "Pixelmator" ir naujus projektus. Vienas tokių – "iPhon" ir "iPad" vartotojams sukurtas žaidimas "Flapcraft".

Paklaustas, ar galbūt yra minčių ateityje parduoti "Pixelmator", S.Dailidė atkirto: "Mums labai patinka mūsų darbas, norime likti laisvi ir tik patys spręsti, ką ir kaip veikti. Paliekame sau galimybę sukti verslo vairą į bet kurią pusę."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų