Kaip tampama nepatikimais klientais?

  • Teksto dydis:

Ar žinote, kad, laiku nesumokėję savo įsiskolinimų, tampame nepatikimais klientais ir ilgam susigadiname savo kreditingumo istoriją? Kas tai yra, kiek metų bloga reputacija išlieka ir kodėl tai gali smarkiai atsiliepti, norint pasiskolinti pinigų ateityje? Apie tai, kas yra kreditingumas, pokalbis su „Swedbank“ Finansų instituto vadove Jūrate Cvilikiene.

– Kas yra kreditingumas?

– Tai mūsų patikimumo istorija. Ją pradedame nuo tada, kai tampame pilnamečiais ir prisiimame pirmą įsipareigojimą. Tai gali būti išmanusis įrenginys, telefonas ir pan. Prisiimtas įsipareigojimas ir tai, kaip mes jį vykdome, yra mūsų kreditingumo istorija – ar laiku mokame įmokas, nepradelsiame mokėjimų.

– Pasiėmiau kreditą telefonui ir jo laiku negrąžinau. Kas tada?

– Priklauso, kiek tas laiku. Vieną dieną, dvi ar tris galime pavėluoti grąžinti įmoką. Jei tai piktybinis nemokėjimas – gaunami priminimai, – nuo 90 dienų žmogus pripažįstamas nemokus. Tas nemokumas į jo kredito istoriją įsirašo labai ilgam. Gali būti įvairių duomenų bazių ir, kurie išduoda paskolas, gali žinoti, kad gyventojas vėlavo įmoką dengti nuolat kažkiek laiko. Tai irgi gali turėti įtakos jo tolesniam skolinimuisi.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kiek ilgam žmogus gali tapti blogos reputacijos klientu?

– Kredito istorija saugoma bent dešimt metų. Esame 18–19 metų ir vėluojame grąžinti studentų įmokas, nes išvykome atostogų vasarą, rudenį matome, kad turime pradelstų mokėjimų. Tikėtina, kad istorija kaupsis iki dešimties metų ir ilgiau. Kai norėsime būsto paskolos, sukursime šeimą ir kils klausimas, kodėl toks blogas reitingas, paaiškės, kad pradelsti mokėjimai gali atsispindėti kredito istorijoje.

– Ar tokie žmonės negauna paskolos?

– Paskola – įsipareigojimas iš dviejų pusių. Visi nori, kad vykdytume įsipareigojimą. Jei išduodanti pusė mato, kad partneris, norintis su jais pasirašyti sutartį, yra nepatikimas, kraštutinis atvejis – atsisakyti bendradarbiavimo ir neišduoti. Arba ji gali pabrangti, nes jo rizika didesnė ir ji kainuos daugiau.

Recepto nėra. Tai liks, tačiau kuo anksčiau pradėsime atsakingai žiūrėti į šiuos dalykus, tuo reputacija bus geresnė.

– Kiek?

– Tikrai negaliu atsakyti. Gali būti žymiai pakilusios palūkanos vien dėl rizikingumo.

– Ar yra priemonių, kaip būtų galima pasigerinti savo kreditingumo istoriją?

– Recepto nėra. Tai liks, tačiau kuo anksčiau pradėsime atsakingai žiūrėti į šiuos dalykus, tuo reputacija bus geresnė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nepatikimi

Nepatikimi portretas
klijentai buna tik pas nepatikimus vagis!

R

R portretas
Nesiskolinkite. Tik labai įdomiai gaunasi, kaibpermoki tai palūkanų už premijas neskaičiuoja. Kur žiūri vartotojų teisės? Arba kai neteisingai paskaičiuoja įmokas , reikia nueiti kryžiaus kelius, kad tai irodytum ir vietoj atsiprašau, sulauki eilės grasinimų, buni įtrauktas į tuos mistinius jų sąrašus su bloga kreditingumo istorija ir paskui vėl lyg niekur nieko klausia kodėl nebenori su jais draugauti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių