Miestai pradeda šildymo sezoną: kaip valdžia ruošiasi brangiai žiemai?

  • Teksto dydis:

Miestams pradedant šildymo sezoną, Prezidentūra ragina Vyriausybę kuo greičiau spręsti išaugsiančių sąskaitų klausimą. Premjerė atkerta, kad Vyriausybė jau rengia veiksmų planą. Ekspertai sako, kad didėjant elektros, dujų ir šildymo kainoms, tinkamiausia išeitis yra kompensacijos gyventojams. Kol valdžia diskutuoja, žmonės tikrina radiatorius ir eina pasišildyti į kiemą, nes lauke šilčiau nei namie, praneša LNK.

Vidudienį Laisvės aikštės suoliukai nusėsti panevėžiečių. Skubama pasimėgauti rugsėjo saule, o viena senjorų kompanija čia susitinka kasdien.

Jonas ir saldainiais ponioms pasirūpina. Kol oras gražus, čia valandų valandas praleidžia.

Panevėžyje jau pradėtas šildymo sezonas, bet dar ne visur radiatoriai įšilo. Šiemet šildymas mieste bus beveik 20 proc. brangesnis. Procentus senjorai verčia į eurus. Išeina, kad pinigines šis brangimas apie 15 eurų kas mėnesį paplonins.

Jonas sako, be saldainių apsieitų, kad tik šilčiau būtų. Ilgai laukti šilumos Jonui nereikės. Panevėžys vienas pirmųjų pradėjo šildymą. Šildosi ir kėdainiškiai, molėtiškiai, Kauno gyventojai. Vilnius dar neskuba. Vilniečių šį sezoną laukia daugiau nei perpus didesnės sąskaitos.

Prezidentūra ragina Vyriausybę ieškoti būdų, kaip kainų augimą valdyti ir siūlo variantus.

Priemones, kaip bus amortizuojamos smarkiai augančios dujų, elektros ir šildymo kainos, Ingrida Šimonytė žada jau greitai. 

Energetikos ekspertai prastu sumanymu vadina norą liberalizuoti elektros sektorių. 

Vyriausybė jau suskaičiavo – kompensacijų prašančių šiemet padaugės beveik 8 tūkst. Prezidento patarėjas įtaria, kad kompensacijas skirstančios savivaldybės nesistengia informuoti gyventojų. Anot Jaroslavo Neverovičiaus, kompensacijas už šildymą gauna šiek tiek daugiau nei 3 proc. gyventojų, nors skurdo riziką patiria 7 kartus daugiau. Jis sako, kad savivaldybės gali piktnaudžiauti. Pinigai, neišnaudoti kompensacijoms, gali būti švaistomi kitoms reikmėms. 

Savivaldybės atkerta, kad lėšų, skirtų kompensacijoms, panaudojimą labai aiškiai apibrėžia įstatymas. 

Šiemet kompensacijoms už šildymą numatyta apie 14 mln. Ruošiantis kainų didėjimui papildomai skirti dar 5 mln.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių