Pereiti į pagrindinį turinį

K.Čilinskas: „Leo LT“ pasidalijimas – oligarchinių grupių įtakos persiskirstymas

2009-09-04 18:17
K.Čilinskas: „Leo LT“ pasidalijimas – oligarchinių grupių įtakos persiskirstymas
K.Čilinskas: „Leo LT“ pasidalijimas – oligarchinių grupių įtakos persiskirstymas / Asmeninio archyvo nuotr. K. Čilinskas

Kad ir koks būtų bendrovės „Leo LT“ išsidalijimo scenarijus, jis negali atkurti teisingumo ir panaikinti oligarchinės sistemos. Tokios nuomonės laikosi Teisės projektų ir tyrimų centro tarybos pirmininkas advokatas Kęstutis Čilinskas.

„Iš šiandien priimto sprendimo darytina išvada, kad oligarchai ir partijų viršūnės persiskirsto įtakos sferomis, bet siekia išsaugoti tuos pagrindus, kuriais remiasi korupcinė elektros energetikos valdymo sistema. Išlieka neskaidrūs ir neteisėti VST privatizavimo bei „Leo LT“ sandoriai, lieka nepaliesti pagrindiniai tų valstybei žalingų sandorių organizatoriai, lieka neatlyginta tais sandoriais valstybei padaryta žala“, - teigė advokatas.

Jo nuomone, penktadienį priimtas „Leo LT“ akcininkų sprendimas reiškia, kad bendrovė bus įkainota realiomis kainomis ir išsidalinta pagal „Leo LT“ sandoryje nustatytas dalis. Tuo įtvirtinama, kad privatiems NDX savininkams priklauso 38,3 proc. į „Leo Lt“ bendrovę sudėto nacionalinio elektros energetikos kapitalo, teigia K.Čilinskas.

„O tai yra didelis „NDX energijos“ laimėjimas, nors, kaip visada, „Leo LT“ savininkai vaidina nepatenkintus“, - įsitikinęs advokatas.

Pasak teisininko, bendrovės išsidalijimas vyksta, galiojant 2008 m. sandoriui tarp „NDX energijos“ ir Vyriausybės dėl nacionalinio investuotojo „Leo LT“ sukūrimo.

„Nacionalinis investuotojas užvaldė nacionalinę elektros energetiką formaliai tam, kad investuotų į naujos atominės elektrinės (AE) statybą, tačiau iš „investuotojo“ liko tik pavadinimas, nes pagal sandorį „investuotojas“ nė cento neprivalėjo investuoti ir neinvestavo į AE statybą. Konstitucinis Teismas pripažino, kad tai prieštarauja Konstitucijai, vadinasi, sandoris, kaip antikonstitucinis, turėjo būti naikinamas. Tačiau tiek praėjusios, tiek šios kadencijos Vyriausybė kartu su „NDX energijos“ savininkais pasiekė, kad sandoris išliktų galioti. Buvo paskleisti melagingi gandai, esą, Konstitucinis Teismas nusprendė, kad „Leo LT“ sandoris esąs teisėtas, nors tokios išvados nebuvo prieita“, - įrodinėja K.Čilinskas.

„Leo LT“ sandoriu, anot jo, Vyriausybė, neturėdama tam teisinio pagrindo, pripažino „NDX energijai“ 38,3 proc. dalį į „Leo LT“ bendrovėje apjungtas nacionalinės elektros energetikos bendroves. Kaip matyti iš šiomis dienomis pareikšto VST ieškinio prieš „NDX energiją“, daugiau kaip pusę milijardo litų „NDX energija“ skolinosi iš banko, tą skolą perkėlė VST bendrovei, už gautą skolą privatizavo valstybinius Vakarų skirstomuosius tinklus. VST akcijos tapo daugiau skola nei turtu.

„Nežiūrint to, „Leo LT“ sandoriu Vyriausybė pripažino „NDX energijai“ teisę „užmokėti“ tomis nevertingomis akcijomis už 38,3 proc. valstybinių bendrovių kapitalo“, - tvirtino teisininkas.

K.Čilinsko manymu, kol nebus panaikinti abu minėti neteisėti ir valstybei žalingi sandoriai, kol nebus nustatyta ir atlyginta valstybei padaryta žala, atsakomybėn patraukti kaltieji asmenys, tol teisingumas nebus atstatytas. Dabartinis „Leo LT“ išsidalijimas esą yra būdas išvengti teisingumo atstatymo, bandymas kuo greičiau „atsimušti nuo nemalonios problemos, išsaugant sveiką kailį VST ir „Leo LT“ aferų kaltininkams“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų