Klaipėdos naujos statybos būsto rinkoje – štilis

  • Teksto dydis:

Kitaip nei Vilniuje ir Kaune, antrąjį ketvirtį Klaipėdos naujos statybos būsto rinkoje vyravo pasyvumas, kuris, manoma, išliks ir artimiausiu metu. Mieste pasiūla beveik nekinta jau kone metai, o paklausa antrąjį ketvirtį buvo net penktadaliu mažesnė nei šių metų pradžioje. Nepaisant to, kainos nebus peržiūrimos ir didesnių nuolaidų tikėtis neverta, įsitikinusi didžiausią NT brokerių tinklą Baltijos šalyse valdanti agentūra „Capital“.

„Nekilnojamojo turto projektų vystytojai prisitaikė prie esamos situacijos bei pirkėjų pasyvumo, ir tokia situacija, panašu, kad juos tenkina. Plėtotojai neketina didinti pasiūlos, nes, viena vertus, paklausa yra menka, antra vertus, norima išparduoti jau senokai rinkai pasiūlytus būstus, kurių yra nemenkas skaičius“, – komentuoja „Capital“ biuro Klaipėdoje direktorė Aušra Galvydytė.

Šių metų antrąjį ketvirtį, palyginti su pirmuoju, parduotų ir rezervuotų butų kiekis Klaipėdos naujos statybos būsto rinkoje netikėtai susitraukė 19 proc. Lyginant su antruoju 2014 m. ketvirčiu fiksuotas net 59 proc. paklausos kritimas. Pasak A. Galvydytės, toks kritimas Klaipėdoje labiausiai netikėtas dėl to, kad paklausa Vilniuje ir Kaune tuo pačiu metu nemenkai augo. Didesnio pirkėjų aktyvumo uostamiestyje nesitikima ir artimiausiu metu.

Šiuo metu Klaipėdoje galima rinktis iš 643 butų: 155 iš jų ekonominės klasės, 469 – vidutinės ir 19 – prestižinės. Didžiausia pasiūla išlieka Pempininkuose, kur siūlomi 233 butai, Mažajame kaimelyje – 190 butų ir Žardupiuose – 101 butas.

Kaip ir pirmąjį ketvirtį, paklausiausi butai buvo Mažajame kaimelyje ir Pempininkuose, antrąjį ketvirtį greičiausiai parduodami buvo butai Žvejybos uosto, Tauralaukio ir Luizės rajonuose.

Brangiausi butai išliko Melnragėje (1.337–2.000 eurų/kv. m), Giruliuose (1.490–1.570 eurai/kv. m) ir Centre (955–2.722 eurai/kv. m). Pigiausius butus galima rasti Paupiuose (923–1.072 eurai/kv. m), Žardupiuose (1.054–1.315 eurų/kv. m) ir Luizėje (1.130–1.216 eurų/kv.m).

Agentūros duomenimis, ekonominės klasės butų Klaipėdoje vidutinė kaina pirmojo ketvirčio pabaigoje siekė 1.143 eurus/kv.m, vidutinės klasės – 1.257 eurus/kv. m, prestižinės – 1.956 eurų/kv. m. Bendras siūlomų butų kainos vidurkis siekė 1.256 eurus/kv. m, tai yra 4 proc. daugiau nei prieš metus, per antrąjį ketvirtį kaina krito 2,3 proc.

„Antrąjį ketvirtį kainas nežymiai, mažiau nei 5proc., koregavo viena stambiausių rinkos žaidėjų, tačiau didesnių kainų pokyčių mažėjimo linkme artimiausiu metu nevertėtų tikėtis. Netgi priešingai, kainos jau kitąmet gali kilti“, – įsitikinusi A. Galvydytė. Ji primena, kad nuo 2016-ųjų visi naujos statybos butai turės atitikti energetinio efektyvumo A klasę. Taigi dabar ar kitąmet pradėti statyti butai reikalaus didesnių investicijų, dėl šios priežasties naujos statybos butai turėtų brangti.

Apie nekilnojamojo turto agentūrą „Capital“. NT agentūra veiklą pradėjo 2013 m. vasario 1 d. Šiuo metu „Capital“ yra didžiausias Baltijos šalyse nekilnojamojo turto (NT) agentūrų tinklas. Lietuvoje franšizės pagrindu veikia 11 biurų, kuriuose dirba daugiau kaip 170 NT brokerių.

„Capital“ savo duomenų bazėje turi virš 50 tūkst. aktyvių klientų ir jiems gali pasiūlyti daugiau kaip 7 tūkst. įvairių objektų. Vien per 2014 metus buvo parduota turto daugiau kaip už 110 mln. eurų ir įvykdyta 1.550 sandorių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių