Pereiti į pagrindinį turinį

Klausimas dėl sumažintų algų kompensavimo: Seimo komitetas estafetę perduoda Vyriausybei

2013-07-17 11:18
BNS inf.
Dingo po obelim užkasti pinigai
Dingo po obelim užkasti pinigai / M.Ažušilio nuotr.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas trečiadienį aptarė Konstitucinio Teismo (KT) nutarimą, kuriuo prieštaraujančiu Konstitucijai pripažintas sprendimas sumažinti valstybės tarnautojų ir teisėjų pareiginės algos koeficientus, valstybės tarnautojų priedus už kvalifikacines klases, statutinių valstybės tarnautojų priedų už kvalifikacines kategorijas dydžius.

Komiteto nariai vienbalsiai nusprendė siūlyti Vyriausybei parengti reikiamas įstatymo pataisas dėl minėto Konstitucinio Teismo nutarimo įgyvendinimo.

Vyriausybė skelbia, kad tarnautojų bei teisėjų atlyginimų atstatymui bei kompensacijoms po Konstitucinio Teismo sprendimo iš viso reikėtų apie milijardą litų.

Premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius yra sakęs, kad sprendimo dėl atlyginimų atstatymo bus ieškoma rudenį. Kaip pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba, pirminiais skaičiavimais, dar šiemet atstatyti atlyginimams prireiktų 34 mln. litų, kitąmet - 200 mln. litų, o pridėjus kompensavimo mechanizmą iš viso tektų surasti beveik milijardą litų.

KT paskelbė, kad Konstitucijai prieštarauja sprendimai, kuriais sumažinti valstybės tarnautojų ir teisėjų pareiginės algos koeficientai, valstybės tarnautojų priedų už kvalifikacines klases, statutinių valstybės tarnautojų priedų už kvalifikacines kategorijas dydžiai.

Konstitucinio Teismo teigimu, 2009 metų viduryje buvo galima sumažinti tik bazinį dydį, taikomą pareigūnų ir tarnautojų atlyginimams apskaičiuoti. Konstitucinis Teismas nusprendė atidėti nutarimo įsigaliojimą iki spalio 1 dienos.

Jei iki to laiko nebus priimti atitinkami įstatymai, turi įsigalioti iki krizės galioję nesumažinti valstybės tarnautojų ir teisėjų pareiginės algos koeficientai, valstybės tarnautojų priedų už kvalifikacines klases, statutinių valstybės tarnautojų priedų už kvalifikacines kategorijas dydžiai, pranešė KT.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų