Konkurencijos taryba: išimtys dėl savivaldybių NT valdymo gali prieštarauti Konstitucijai

  • Teksto dydis:

Seime svarstomos pataisos, kurios tam tikrais atvejais leistų savivaldybėms neskelbti privačių operatorių atrankos jose esantiems nekilnojamojo turto objektams, gali prieštarauti Konstitucijai, teigia Konkurencijos taryba.

Ji pabrėžia, kad priėmus pataisas tokios paslaugos galėtų būti įsigyjamos išimtinai iš savivaldybių valdomų įmonių, nevertinant tokių sprendimų poveikio konkurencijai ir nesudarant galimybės ūkio subjektams varžytis dėl paslaugų teikimo geriausiomis sąlygomis

Siūloma tvarka „galėtų prieštarauti Konstitucinio Teismo, Europos Sąjungos Teisingumo Teismo (ESTT) išaiškinimams bei Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) rekomendacijoms ir turėti neigiamų pasekmių viešiesiems finansams bei vartotojams“, teigiama įstaigos trečiadienį išplatintame pranešime spaudai.

Tokią poziciją Konkurencijos taryba išdėstė pateikusi išvadas Seimui adresuotoje išvadoje bei trečiadienį vykusiame Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdyje.

Grupės Seimo narių parengtomis Konkurencijos ir Vietos savivaldos įstatymų pataisomis siūloma įtvirtinti išimtį, pagal kurią savivaldybėms nereikėtų skelbti privataus valdytojo atrankos viešąsias paslaugas teikiantiems kultūros, švietimo ar sporto paskirties objektams, jeigu jie yra vieninteliai savivaldybėje ar seniūnijoje, taip pat jeigu jų perdavimas sukurtų ar sustiprintų privataus valdytojo padėtį bei apribotų konkurenciją.

Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, jog savivaldybės gali pavesti teikti viešąsias paslaugas sudarydamos vidaus sandorį tik išimtiniu atveju, o prieš sudarant vidaus sandorį, turi būti įvertinta, ar tokiu būdu konkrečiam viešosios paslaugos teikėjui neteikiama privilegijų, nediskriminuojamos kitos rinkoje veikiančios įmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

po Žalimo

po Žalimo  portretas
pirmininkavimo Kt kap ir šita negirdėta žmoneliam taryba, pavirto į prosti oi pardon, tutitutinstituciją :D) KAS TO NEŽINO

Pamatėm

Pamatėm portretas
Kaip dirba tos ale savivaldybės, nafik jos išviso reikalingos nykštukiniame ubagyne
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių