Konsultuoja specialistai: kokiems darbams taikomas atvirkštinis PVM?

  • Teksto dydis:

Pastaruoju metu Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto departamentas gauna labai daug paklausimų dėl atvirkštinio pridėtinės vertės mokesčio taikymo statybos darbams.

Pasak specialistų, geriausiai į klausimą, ar atlikti darbai yra statybos darbai ir ar jiems taikytinas atvirkštinis PVM, atsakys statybos vadovas. Būtent į jį reikėtų kreiptis iškilus abejonių.

„Apibendrinant statybos techninių reglamentų nuostatas galima pasakyti, kad statybos darbais laikomi tie pastato konstrukcijos darbai, be kurių jis negalėtų funkcionuoti pagal paskirtį. Sugedusios anksčiau sumontuotos technikos remonto darbai statybos darbams nepriskirtini. Aplinkos ministerija aktyviai bendradarbiauja su Valstybine mokesčių inspekcija teikdama kvalifikuotus išaiškinimus, tačiau kilus klausimų finansininkams visais atvejais patariame kreiptis į statybos vadovą – jo kvalifikacija yra tinkama darbams klasifikuoti ir konsultuoti atvirkštinio PVM taikymo klausimais“, – sakė Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto departamento direktorė Elvyra Radavičienė.

Statybos darbais laikomi pastato funkcionavimui pagal paskirtį užtikrinti atliekami statybos ar montavimo, remonto darbai, statinių griovimo darbai. Technologinių įrenginių valymo, praplovimo, prapūtimo, transportavimo ir kiti panašūs darbai statybos darbams pagal Statybos įstatymą nepriskiriami.

Siekdama, kad dėl atvirkštinio PVM taikymo statybos darbams kiltų kuo mažiau abejonių, Aplinkos ministerija kreipėsi į Finansų ministeriją siūlydama pakeisti Pridėtinės vertės mokesčio įstatymą numatant, kad atvirkštinis PVM būtų taikomas tiems statybos darbams, kuriems atlikti būtinas statybą leidžiantis dokumentas. Tokį projektą Aplinkos ministerija pateiks Finansų ministerijai artimiausiu metu.  Tai supaprastins paslaugų, priskiriamų statybos darbams, identifikavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių