Koronavirusas nesitraukia, tačiau Lietuvos ekonomikos nestabdo: atsigauna visos sritys

  • Teksto dydis:

Sparčiai atsigaunančios Lietuvos ekonomikos nestabdo jokios koronaviruso atmainos. Anot ekonomistų, jau kurį laiką besitęsiantis ekonomikos klestėjimas nesiliaus, o tik įgaus pagreitį, praneša LNK.

Koronavirusas nesitraukia ir keičia pavidalą reikšdamasis vis naujomis atmainomis, tačiau Lietuvos ekonomikos jis nestabdo.

„Lietuvos bendras vidaus produktas (BVP) jau viršija prieš pandemiją buvusį lygį ir augimo tempai yra gerokai didesni, nei matėme pastarąjį penkmetį“, – sakė ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Pasak ekonomisto, šis augimas unikalus tuo, kad atsigauna visos sritys, galima išskirti tik atsigaunančius lėčiau: atvykstamąjį turizmą, renginių organizatorius bei sporto klubus. Pastarieji kol kas vis dar netekę apie 30 proc. lankytojų, palyginti su tokiu pat laiku prieš pandemiją, tačiau ir čia klientai grįžta.

Sveikatingumo klubų asociacija tikisi, kad dar daugiau klientų jiems grąžins ruduo, tiksliau – prastas oras.

„Atsidarėm prieš pat vasarą, todėl daug žmonių, kurių narystės pasibaigė, nesugrįžo vasaros laikotarpiui, stengėsi išnaudoti tą laikotarpį vasaros atostogoms. Tačiau dabar jau matome tam tikrus gerėjančius ženklus su blogėjančiu oru ir tikimės, kad tas grįžimas įvyks. Šiuo metu sporto klubų klientų bazė vis tiek dar yra nukritusi ir neatsistatė iki priešpandeminio lygio“, – teigė Sveikatingumo klubų asociacijos prezidentas Vidmantas Šiugždinis.

Per šiuos metus sukurta daugiau negu 30 tūkst. naujų darbo vietų, vidutinis darbo užmokestis šiemet didėjo daugiau negu dešimtadaliu.

Situacija nevienareikšmiška su turizmu. Lietuviai kaipmat išgraibsto keliones į užsienį ir augina išvykstamojo turizmo pardavimus.

„Kalbant apie išvykstamąjį turizmą, t. y., užsakomųjų skrydžių vykdomas keliones, fiksuojame labai ženklų atsigavimą. Kalbant apie šią vasarą, vien mūsų kelionių skaičius išaugo septynis kartus“, – kalbėjo „Tez tour“ Rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

O atvykstamojo turizmo įmonės prarado jau antrą sezoną.

„2020, 2021 metų sezonas, kai kelionių organizatoriai dėl Lietuvoje taikomų ypač griežtų taisyklių negalėjo vykdyti savo verslo. Jie buvo ribojami. Tos įmonės gyvena be pajamų jau antrus metus“, – komentavo Turizmo verslo asociacijos prezidentė Žydrė Gavelienė.

Ekonomistas N. Mačiulis pabrėžė, kad, nepaisant kai kurių sunkumų, pavyzdžiui, darbuotojų trūkumo, ekonomikos atsigavimas didesnis, nei tikėtasi, o prognozės pozityvios: „Per šiuos metus sukurta daugiau negu 30 tūkst. naujų darbo vietų, užimtų darbuotojų skaičius yra didesnis nei buvo prieš pandemiją, vidutinis darbo užmokestis šiemet didėjo daugiau negu dešimtadaliu. Tad tikrai visų sektorių labai plataus masto ekonomikos atsigavimas ir augimas“.

Tačiau geras gyvenimas turi ir savo kainą – infliaciją. Prognozuojama, kad kainos šiemet ir kitais metais turėtų augti beveik 4 proc. Tačiau, ekonomisto vertinimu, didesnė infliacija dar nereiškia, kad Lietuvos ekonomika perkaista. Trys ketvirtadaliai dabartinės infliacijos susiję su brangesniu žaliavų importu ir padidėjusiomis elektros bei dujų kainomis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

minde

minde portretas
kas dgali pasikeist rytu europieciu smegenyse ogi sudo prikrauta net pakovot uzsave nemoka,nei mokesciu nei socialone sistema nesutvarkyta kokia laisve jai streikuot neleidzia tik pedikam zodziu rinkit pedikus ir konservatorius galesit sekmingai bankrutuot ar vergaut runkeliai.

Matyta

Matyta portretas
Sustabdys ekonomika galimybių pasai.O valgyti restranuose ar kitur, ne namie ,yra pavojinga.Žinokite, ne visi maisto gamintojai turi med.patikras ir leidimus dirbti.Pasakojo kaip gamina,būna ir taip ,kad su kepsniu užpakali pavalo,prispjauna ,nusišnypščia.Taip ,taip pasakojo tie kurie gamina.Įrodyk,kamerų cechuose nėra.Prie kiekvieno gamintojo nestovės prižiūrėtojas o iš piktumo žmonės pridaro visokių šlykštyniu.Skanaus ,mylėkite žmonas, kurios negamina.Ha ha ha.

SEKMES

SEKMES portretas
Ir man greja Zmona negamina maisto namuose Tai valgome tik RESTORANE Va taip va
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių