Krizė gali pakoreguoti mokesčių permokos grąžinimo terminus

Trečiadienį Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pradėjo internetu priiminėti elektronines pajamų mokesčių deklaracijas. Tačiau dėl sunkmečio šiemet vengiama garantuoti, kad valstybė turės galimybę per dešimt dienų nuo deklaracijos pateikimo grąžinti gyventojų pajamų mokesčio permoką.

VMI informavo, kad mokesčių mokėtojai, deklaruojantys pajamas elektroniniu būdu, jau gali naudotis preliminaria deklaracija.

„Elektronine deklaravimo sistema besinaudojantiems mokesčių mokėtojams jau yra paruoštos preliminarios, iš dalies užpildytos deklaracijos, kurias tereikia patikrinti ir išsiųsti mums“, – sakė VMI viršininko pavaduotojas Gediminas Vyšniauskas.

Pasak mokesčių inspektorių, šiemet dar paprasčiau, nei pernai, pildyti elektronines deklaracijas, nes yra parengtas „Elektroninis vedlys“, kuris interaktyviai – vaizdu ir moterišku balsu skaitomais žodžiais – žingsnis po žingsnio parodys, kaip peržiūrėti, patvirtinti, parsisiųsti ar užpildyti pajamų deklaraciją ir padaryti kitus su deklaravimu susijusius veiksmus. „Elektroninį vedlį“ galima rasti VMI interneto svetainėje.

Toje pačioje svetainėje deklaracijas pildantys mokesčių mokėtojai ras ir neapmokestinamojo pajamų dydžio skaičiuoklę. Šis dydis yra skirtingas kelis vaikus auginantiems tėvams, ribotą darbingumą turintiems asmenims, žemdirbiams.

Iki šiol VMI per dešimt dienų grąžindavo mokesčių permokas gyventojams, tvarkingai užpildžiusiems elektronines deklaracijas. Tačiau šiais metais siautėjanti finansų krizė gali pakoreguoti permokos grąžinimo terminus.

„Viskas priklausys nuo to, kaip valstybei seksis rinkti biudžetą“, – sakė VMI Paslaugų mokesčių mokėtojams departamento atstovė Stasė Aliukonytė-Šnirienė. Todėl ji nerekomendavo gyventojams planuoti, kad būtinai po dešimties dienų jie jau gaus permoką į savo sąskaitas. „Tai gali įvykti ir kiek vėliau“, – sakė pareigūnė, priminusi, kad įstatymas leidžia permoką grąžinti net iki liepos 1 dienos.

VMI duomenimis, praėjusiais metais deklaracijas pateikė apie 820 tūkst. gyventojų, 85 proc. jų tai padarė elektroniniu būdu. 2007 m. tokių buvo 75 proc., 2006 – 46 proc.

Mokesčių mokėtojams pernai grąžinta apie 401 mln. litų gyventojų pajamų mokesčio permokos.


Šiame straipsnyje: VMIdeklaravimasIM188659752

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių