Pereiti į pagrindinį turinį

Kulinarijos cechai vejami iš parduotuvių

2009-01-27 09:00
Kulinarijos cechai vejami iš parduotuvių
Kulinarijos cechai vejami iš parduotuvių / Redakcijos archyvo nuotr. Pažeidimai: VMVT reikalauja, kad maisto gamyba būtų atskirta nuo pardavimo, būtent dėl to nubausta daugiausia kulinarijos cechų.

Veterinarijos specialistai dėl pažeidimų nurodė uždaryti keturis didžiausių šalies prekybos tinklų kulinarijos cechus. Tačiau prekybininkai tikina neturintys tokios informacijos.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informavo, kad net 60 proc. tikrintų cechų aptikta pažeidimų: maisto produktai ir žaliavos transportuojami per tą pačią patalpą, iš žaliavos šaldymo kameros patenkama tiesiai į pagamintų produktų gamybines patalpas. Žuvų žaliavų pakuotės nuimamos ant gamybinio stalo, paukštienos – šaldytuve, o ne tam skirtose vietose. Nefiksuojamas patalpų ir įrangos valymas ir dezinfekcija. Neįmanoma atsekti visų gamybai naudotų mėsos ir žuvies partijų. Netinkamose vietose laikomos žaliavos ir atliekos. Trūksta tinkamai įrengtų patalpų darbuotojams persirengti. "Visi šie pažeidimai sudaro sąlygas galimai maisto produktų taršai", – akcentavo VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjas Egidijus Simonis.

Prekybos tinklas "Iki" turės uždaryti po cechą Marijampolėje ir Kaune, "Maxima" – Klaipėdoje, "Rimi" – Kaune. Tik du iš patikrintų kulinarijos cechų atitinka visus reikalavimus ir galės toliau veikti, tai prekybos tinklą "Iki" valdančios bendrovės "Palink" cechas Klaipėdoje ir bendrovės "Eiginta" cechas Kaune. Abu jie įkurti ne prekybos vietose.

Prekybos tinklo "Rimi Lietuva" atstovė ryšiams su visuomene Rasa Juodkienė BNS teigė, kad bendrovė imsis veiksmų tik gavusi VMVT pranešimą apie sprendimą uždaryti cechą. O jo prekybos tinklas kol kas esą negavo.

Pasak jos, jei tektų uždaryti cechą Kaune, gali tekti ir atleisti dalį jame dirbančių žmonių.

Bendrovės "Maxima LT" atstovė ryšiams su visuomene Renata Saulytė dienraščiui taip pat patikino, kad prekybos tinklas nėra gavęs nurodymo uždaryti cechą.

"Net kelis kartus tikrinau. Buvo planinis patikrinimas, gavome nemažai rekomendacijų, ką turime sutvarkyti, bet reikalavimo uždaryti cechą tikrai nebuvo. Gal patys inspektoriai paskubėjo?" – dienraščiui aiškino R.Saulytė.

Ji taip pat atskleidė, kad netolimoje ateityje kulinarijos produktų gamybą "Maxima" ketina perduoti partneriams. "Iki" valdanti "Palink" pati šiemet žada pastatyti vieną kulinarijos cechą, kuris gaminiais aprūpintų visas tinklo parduotuves. Centralizuoto kulinarijos cecho projektą parengusi yra ir "Rimi Lietuva". "Norfos" tinklui maisto produktus tiekia savininkų valdoma bendrovė "Rivona" iš kulinarijos cecho Rokiškyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų