Kur VMVT užfiksavo daugiausia pažeidimų dėl koronaviruso prevencijos?

  • Teksto dydis:

Rugpjūčio ir spalio mėnesiais Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) daugiausia pažeidimų dėl koronaviruso prevencijos priemonių laikymosi fiksavo Alytaus, Marijampolės ir Vilniaus regionų viešojo maitinimo ir prekybos įstaigose.

„Per beveik 1,5 mėnesio, VMVT inspektoriams patikrinus daugiau nei 600 prekybos vietų ir per 1 tūkst. viešojo maitinimo įmonių, pažeidimų fiksuota apie dešimtadaliu atvejų, daugiausiai – Alytaus, Marijampolės ir Vilniaus regionuose“, – pranešė VMVT.

Tarnyba nurodo, kad patikrų rezultatai parodė, jog darbdaviai vis dar nepakankamai dėmesio skiria darbuotojų sveikatos būklės įvertinimui, pavyzdžiui, nematuojama darbuotojų kūno temperatūra jiems atvykus į darbo vietą – įmonėse vis dar neparengta procedūra, kaip turėtų būti vertinama darbuotojų sveikata, nesudaryta galimybė darbuotojams patiems pasimatuoti temperatūrą, nes nėra termometro arba neatliekama kontrolė, ar darbuotojai iš tikrųjų šio reikalavimo laikosi.

Nustatyta, kad trečdaliu atvejų neužtikrintas privalomas pirkėjų ir lankytojų srautų reguliavimas, atsižvelgiant į parduotuvių plotą, siekiant išvengti grūsčių. Pirkėjai prie kasų nesilaiko saugaus atstumo laukiant eilėje arba vienam pirkėjui nespėjus susidėti prekių, jau pradedamas aptarnauti kitas pirkėjas, taip pat kai kur nepažymėti privalomi atstumai tarp eilėje laukiančiųjų.

Nemažoje dalyje prekybos ir viešojo maitinimo vietų trūko informacijos, kuri atkreiptų lankytojų dėmesį į asmens higienos laikymosi ir kaukių dėvėjimo būtinybę, t. y. tokia informacija arba išvis nepateikta, arba pateikta tik iš dalies.

Patikrinimų metu taip pat pastebėta, kad dažnai liečiami paviršiai (ypač pirkėjų krepšeliai, vežimėliai, lankytojų stalai) valomi ir dezinfekuojami nepakankamai (pavyzdžiui, paviršių dezinfekcijai naudotos priemonės su jau pasibaigusio tinkamumo vartoti terminu). Be to, kai kuriais atvejais pirkėjams nebuvo galimybių dezinfekuoti savo rankų ar pasinaudoti vienkartinėmis pirštinėmis.

Taip pat dalyje kavinių ir restoranų maitinimas organizuotas savitarnos principu, pasitaikė ir atvejų, kai cukrus, druska, padažai ir kiti maisto produktai buvo pateikiami bendro naudojimo induose ar pakuotėse, nors toks jų pateikimas nėra leidžiamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių