L. Kasčiūnas: pasitvirtinus įtarimams dėl GIPL dalių, rangovas taptų nepatikimu tiekėju

Jeigu paaiškėtų, kad strategiškai svarbiame Lietuvos ir Lenkijos magistraliniame dujotiekyje (GIPL) sumontuotų detalių dokumentai neatitinka reikalavimų arba objekte yra sumontuotos rusiškos detalės, jo rangovė „Alvora“ turėtų būti įtraukta į nepatikimų tiekėjų sąrašą, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

„Akivaizdu, ir visi komiteto nariai, nepaisant skirtingų atstovaujamų politinių jėgų, aiškiai pasakė, kad tokia kompanija turi būti įtraukta į nepatikimų tiekėjų sąrašą. Aišku, mažų mažiausiai atlyginti nuostolius – tai irgi lengvai technologiškai padaroma, nes jie saugo tam tikrą garantinį fondą“, – žurnalistams trečiadienį po uždaro Seimo NSGK posėdžio sakė L. Kasčiūnas.

„Jeigu tai pasitvirtins, tas blogiausias scenarijus, tie įtarimai, tos abejonės nebus išsklaidytos, tai tikrai yra kelionė iki nepatikimų tiekėjų sąrašo. Tada jau dalyvauti strateginiuose projektuose ir turbūt kituose, net ir nestrateginiuose projektuose, (įmonei – BNS) būtų iš esmės neįmanoma“, – kalbėjo Seimo narys.

Apie tai, kad pernai gegužę atidarytame GIPL galėjo būti sumontuotos rusiškos detalės, birželio pradžioje paskelbė kartu su kelių šalių partneriais tyrimą atlikęs portalas „15min“.

Pasak portalo, šiuo metu narpliojama pagrindinė įtarimų versija – pagrindinė GIPL rangovė „Alvora“ susirado kelias Europos įmones, kad po jų išduotais kokybės sertifikatais galėtų paslėpti Rusijos koncerno „ChelPipe“ įmonės pagamintas ir „Alvorai“ jau galimai parduotas detales. „Alvora“ šiuos įtarimus neigia.

Pasak L. Kasčiūno, patvirtinus įtarimams dėl GIPL dujotiekyje sumontuotų rusiškų detalių situaciją reikėtų aiškintis ir „sistemos viduje“.

„Matyt, paaiškėjus visai istorijai, tyrimo rezultatams, tada bus paklausta ir sistemos viduje, kodėl kontrolė nesuveikė, ir kas už tai bus atsakingas“, – teigė komiteto pirmininkas.

„Aš manau, kad atsakomybę ir kaštus turėtų atlyginti rangovai, bet, be abejo, tada turėtų būti tyrimai atlikti ir viduje, kodėl nebuvo užtikrinta kontrolė“, – kalbėjo L. Kasčiūnas. 

NSGK pirmininko pavaduotojas Dainius Gaižauskas teigė, kad dujų perdavimo sistemos operatorės „Amber Grid“ veiksmai atliekant su GIPL statyba susijusius tyrimus Seimo komiteto narius tenkina.

„Atrodo, kad jie tikrai vertino ir ta veiksmų seka, kurią jie atlikę, o jie atlikinėjo tam tikrus procesus, mus tenkina“, – žurnalistams sakė D. Gaižauskas. 

Pasak komiteto vadovų, jei GIPL būtų sumontuotos rusiškos detalės, sprendimas dėl jų išmontavimo turėtų būti priimtas atsižvelgiant į dalių patikimumą ir jų poveikį dujotiekio darbui.

„Jeigu tik būtų galimybė nestabdant GIPL veiklos tą padaryti (keisti detales – BNS), tai kodėl ne. Bet turime sverti kaštus – ant vienos svarstyklių pusės dėti argumentus, ką reikia daryti, ir ant kitos pusės, ką būtų galima kitaip padaryti“, – teigė L. Kasčiūnas. 

„Šiai dienai mes iš specialistų turime patikinimą, kad tikrai taip – tos detalės patikimos, jos didelės rizikos nekelia ir jų išmontuoti kažkaip nereikėtų, bet kol kas palaukime tyrimo“, – kalbėjo D. Gaižauskas. 

N. Biknius: už netinkamą GIPL detalių dokumentaciją atsakytų dujotiekio rangovas

Jeigu paaiškėtų, kad GIPL sumontuotų detalių dokumentai neatitinka techniniame projekte iškeltų reikalavimų, už tai turėtų atsakyti jo rangovas, sako dujų perdavimo sistemos operatorės „Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius.

Tai jis teigė prokurorams atliekant ikiteisminį tyrimą dėl dujotiekyje galbūt sumontuotų rusiškų detalių.

„Mes vertiname dujotiekį per technologinę prizmę, esame patikrinę nemažą dalį įvairių detalių ir turime technines išvadas, kad jos atitinka ir Lietuvos standarto reikalavimus, ir dujotiekis yra saugus. Klausimų kelia projekte panaudotų dalių dokumentacija“, – žurnalistams trečiadienį po uždaro Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdžio sakė N. Biknius.

„Jeigu po prokuratūros tyrimo paaiškės, kad dokumentai neatitinka reikalavimų, tai, be abejo, atsakys rangovas“, – pridūrė „Amber Grid“ vadovas.

Pasak N. Bikniaus, dėl „Amber Grid“ šiuo metu tyrimą atlieka prokuratūra bei pati bendrovė. Energetikos ministras Dainius Kreivys trečiadienį teigė, jog tyrimą dėl to taip pat pradės Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

„Darome ir mes patys vidinį detalų tyrimą, taip pat bendradarbiaujame su prokuratūra, be abejo, lauksime ir pas mus atvykstančio VERT ir pateiksime visą reikiamą informaciją“, – teigė N. Biknius.

„Amber Grid“ vadovas teigė, jog atsakymus apie GIPL sumontuotų jungiamųjų detalių kilmę pateiks prokuratūra. Jis nenurodė, ar pati dujų perdavimo sistemos operatorė yra nustačiusi, jog dujotiekyje sumontuotos detalės yra kito gamintojo nei nurodoma dokumentuose.

„Mes esame atlikę eilę šitų detalių tyrimų ir tą medžiagą esame atidavę prokuratūrai, ir prokuratūra nustatys, ar tai yra vieno, ar kito gamintojo“, – teigė N. Biknius.

Jis teigė abejojantis, kad prie galimai suklastotų dujotiekio dokumentų galėjo prisidėti „Amber Grid“ darbuotojai.

„Labai tuo abejoju, bet į šituos klausimus atsakys prokuratūra“, – teigė N. Biknius.

Pasak „Amber Grid“, detalių, dėl kurių prokuratūra atlieka tyrimą, bendra vertė – apie 300 tūkst. eurų arba 0,3 proc. viso projekto vertės, kuri yra 117 mln. eurų.

Lietuvą ir Lenkiją jungiantis magistralinis dujotiekis pradėjo veikti pernai gegužės 1 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ką gi

Ką gi portretas
atsiranda "proto bokštų" kurie dujotiekių projektavimą, statybą "geriau" išmano, negu dešimtys projektuotojų, techninės priežiūros ir statybos vykdymo specialistų, o gal tik paprasčiausias kvailas noras "sublizgėti", kaip kažkoks mindaugas/tyrėjas iš LRT.....

Lenzberginis

Lenzberginis portretas
Debilizm@s isibegeja
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių