L. Linkevičius: Lietuvos pozicija dėl Astravo AE nesikeičia

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Lietuvos vyriausybės pozicija dėl Baltarusijoje statomos atominės elektrinės nesikeičia.

Tai ministras ketvirtadienį sakė Seime, kai opozicija iškvietė jį atsakyti į klausimus apie premjero Sauliaus Skvernelio siūlymą Baltarusijai, kad vietoje Astravo atominės elektrinės būtų statoma dujinė jėgainė.

„Premjero veiksmų nevertinu, tai nėra mano kompetencija. Lietuvos pozicija kaimynystėje statomos AE atžvilgiu niekaip nesikeičia. Beje, ir pats premjeras tai yra pasakęs“, – iš Seimo tribūnos sakė L. Linkevičius.

„Vis dėlto premjeras kažką pasiūlė, nepaneigdamas, beje, požiūrio į atominės elektrinės žalingumą, tad neįžvelgčiau jokių pokyčių (...). Dramatizuoti kažkaip nereikėtų ir nereikėtų daryti išvadų, kad kažkas keičiasi politikoje“, – pridūrė ministras.

S. Skvernelis Baltarusijos premjerui Sergejui Rumasui pasiūlė Astrave statyti ne atominę, o dujų jėgainę, ir joje naudoti per Klaipėdą tiekiamas dujas.

Jis teigia, kad iniciatyvos ėmėsi, nes per pastarąjį dešimtmetį Lietuvos politikai ir pareigūnai nepadarė nieko realaus, kad sustabdytų elektrinės projektą.

Šiai pozicijai antrino ir L. Linkevičius, per diskusijas Seime pareiškęs, kad 2009-2010 metais dešiniųjų vyriausybė elgėsi „galimai nusikalstamai aplaidžiai“, nesiimdama priemonių stabdyti projekto jo pradinėje stadijoje.

S. Skvernelio kritikai teigia, kad jo planas dėl dujinės jėgainės yra nerealus nei techniškai, nei politiškai, ir sieja jį su S. Skvernelio dalyvavimu prezidento rinkimuose.

L. Linkevičių iškvietę konservatorių, liberalų ir socialdemokratų atstovai teigia, kad ministro pirmininko iniciatyva „kelia abejonių dėl ligšiolinės užsienio politikos vieningumo, tęstinumo ir Lietuvos reputacijos“.

Seimo narė, konservatorių kandidatė prezidento rinkimuose Ingrida Šimonytė sakė, kad premjero iniciatyva yra pavojinga.

„Manau, kad pati situacija yra gana pavojinga, todėl, kad iki šiol mes galėjome sakyti, kad užsienio politika yra ta sritis, kur institucijos veikia išvien, suderinusios pozicijas ir siekiančios tų pačių tikslų“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Opozicija taip pat kėlė klausimą, ar Baltarusija pasiūlymo neišnaudos siekdama pakeisti Lietuvos poziciją dėl Minsko ir ES santykių.

L. Linkevičius atsakė, kad Lietuvos pozicija dėl ES ir Baltarusijos strateginės partnerystės sutarties „nėra viešų diskusijų objektas“.

Lietuvos valdžia teigia, kad Astravo atominė elektrinė statoma pažeidžiant saugumo reikalavimus. Baltarusija šiuos kaltinimus atmeta.

Lietuva anksčiau siekė sustabdyti projektą, inicijuodama elektros importo embargą ES lygiu, bet nesulaukė kitų Europos šalių ir institucijų paramos. Apie tai, kad nepirks Astravo AE elektros, yra pranešusi Lenkija.

Praeitą mėnesį Jungtinių Tautų vadinamosios Espo konvencijos susitikime konstatuota, kad Astravo aikštelė atominės elektrinės statybai pasirinkta netinkamai, tačiau tai automatiškai nelemia jokių sankcijų.

L. Linkevičius per diskusijas pripažino, kad sutelkti tarptautinę koaliciją prieš Astravo AE „nėra lengva“, o iš ES „norėtųsi daugiau supratimo“.

„Nesakyčiau, kad esame visiškai vieni, bet kad parama nepakankama, sutinku“, – teigė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ju zeme ju pastatai.Ka nori jie ta daro.Ziurekit savo ir nesikiskit kur nereikia.Ar aisku.Nes konfliktuoja lietuviai su visais.Jau nusibodot.Uztai ir pakviete Linkeviciu pasiaiskint.Maziau lyskit ziurekit savo.Nes salyje bardakas.Sviesos tunelio gale dar ilgai nesimatys.

Kęstas

Kęstas portretas
Parodomasis kariavimas su Rusija - Lietuvos politikos Baltarusijos atžvilgiu pagrindas. Tyčinis ar netyčinis (kad ir techninis) konfliktas tarp NATO iš vienos pusės ir Rusijos bei Kinijos iš kitos pusės kas tai? "Per iškilmingą Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo minėjimą Seime Kovo 11-osios Akto signataras E. Bičkauskas teigė, kad mažos šalys turi kurti „išmintingą, santūrią, ne nuolankią, bet orią politiką“. Signataras taip pat sakė nenorįs ginčyti skiriamos krašto apsaugai 2 proc. sumos, tačiau, teigė jis, skeptiškai žiūri į avansinius politinius pareiškimus dėl didėsiančių išlaidų ateityje. „Kokios bebūtų tolesnės išlaidos savarankiškos gynybos prasme, jos nesukurs adekvatumo, o todėl, mano požiūriu, jos paprasčiausiai perteklinės (...)

Kęstas

Kęstas portretas
Manau, jog toks procesas - tai tik kaip pasaka be galo (geriausiu atveju), o blogiausiu - veda į tyčinio ar netyčinio (kad ir techninio) konflikto galimybę ir parodo mūsų politikų nepajėgumą ar tiesiog nenorą spręsti susidarančių situacijų politinėmis priemonėmis arba, o tai dar blogiau, tolesnę ir nekintančią politinę kryptį, beje, gal ir netiesiogiai, tačiau skatinant ta kryptimi eiti ir kitus“, - sakė jis." Jei prisiminsime, kad tas E. Bičkausko minimas tyčinis ar netyčinis (kad ir techninis) konfliktas paprasčiausiai reiškia pasaulinį branduolinį karą, kyla klausimas: ką Lietuvos valdžia čia daro ir kam? Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių