Pereiti į pagrindinį turinį

Lenkų verslininkai užuodė pinigus

2008-08-28 09:00
Lenkų verslininkai užuodė pinigus
Lenkų verslininkai užuodė pinigus / Redakcijos archyvo nuotr.

Praeitą savaitę JAV ir Lenkija po 18 mėnesių trukusių derybų pagaliau pasirašė susitarimą, pagal kurį dalis JAV priešraketinės gynybos (PRG) elementų bus dislokuojami Lenkijoje. Kaimynų verslininkai džiūgauja pagaliau sulaukę šios akimirkos.

10 raketų naikintuvų JAV laikys nenaudojamoje Lenkijos karinėje bazėje netoli Baltijos jūros pakrantės, Slupsko mieste. Nemažai verslininkų trina rankomis, nes į Lenkiją atvykę JAV kariškiai ir karinės bazės statybos jiems gali atnešti nemenką pelną.
Skaičiuojama, kad į miestą atvyks apie 1000 Jungtinių Valstijų karių. Kiekvienam jų reikės stogo virš galvos ir maisto, o svarbiausia, kad už tai mokės JAV vyriausybė.

Verslininkai tikisi, kad savo kariams pinigų jie negailės. Kelios statybų kompanijos jau pasišovė statyti du 20 aukštų pastatus, kurie turėtų būti skirti kariškių reikmėms. Kiti siūlo amerikiečiams pastatyti nuosavus medinius namus, kad šie jaustųsi kaip JAV.
"Jau gavome dešimtis laiškų iš verslininkų ir gyventojų. Vieni siūlo nuomoti amerikiečiams savo namus, kiti - statyti naujus pastatus, treti klausia, kas maitins JAV karius ir kada bus skelbiamas konkursas", - pasakojo Slupsko miesto vadovas Maciejus Kobylińskis.

Cemento ir plieno gamyklos taip pat nemiega. Jos jau tariasi su statybų bendrovėmis dėl galimybės statyti ir įrengti karinę bazę.

"Turime visus reikiamus sertifikatus, kariškių užsakymus jau esame vykdę Žešove ir kitose vietovėse. Taigi tikrai dalyvausime konkurse bazėms statyti. Juk statybininkai iš JAV čia specialiai nevažiuos. O jeigu taip atsitiktų, manau, kad bent medžiagas iš mūsų pirks. Nežinau, kokio dydžio užsakymus galime gauti, galbūt net šimtų milijonų zlotų vertės", - iš anksto pelną skaičiuoja statybų ir cemento gamybos konsorciumo "Polimeks-Mostostal" direktorius Konradas Jaskula.

Lenkijos dienraščio "Rzeczpospolita" apžvalgininkai spėja, kad panašiomis nuotaikomis gyvena ir čekų verslininkai, mat ši šalis sutiko, kad JAV jos teritorijoje dislokuotų priešraketinės sistemos radarus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų