Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuva ir Baltarusija aptars projektų poveikio aplinkai vertinimą

2015-12-17 04:57
BNS inf.
A. Ufarto/BFL nuotr.

Lietuvos ir Baltarusijos atstovai ketvirtadienį Vilniuje aptars sutarties dėl poveikio aplinkai vertinimo (PAV), įgyvendinant abiem šalims svarbius projektus, projektą. Kelerius metus derinta sutartis svarbi, tęsiant diskusijas dėl Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje statomos Astravo atominės elektrinės (AE).

Tai bus pirmas toks susitikimas per pastaruosius kelerius metus, kai sutarties derinimas įstrigo dėl pradėtos statyti Astravo AE.

Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento direktorius Vitalijus Auglys BNS informavo, kad su Baltarusijos atstovais numatoma apsitarti dėl sutarties, kuri palengvintų tokių projektų, kaip Astravo AE, nagrinėjimą.

Pasak jo, neketinama kalbėti konkrečiai apie Astravo AE projektą, nes Baltarusija vis dar neatsiunčia jo poveikio aplinkai vertinimo ir kitos informacijos.

Sutartis dėl šalių bendradarbiavimo rengiant projektų PAV derinama jau keletą metų.

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas lapkričio viduryje paneigė Kremliaus kontroliuojamo Rusijos portalo regnum.ru informaciją, neva Lietuvos Vyriausybė tyliai suderino Astravo AE statybą pagal ESPO konvenciją ir nagrinėja galimybes rekonstruoti elektros jungtis su Baltarusija ir parduoti elektrą tranzitu Švedijai ir Lenkijai.

Astravo AE klausimas lapkričio viduryje nagrinėtas Prekybos ir ekonominio bendradarbiavimo komisijos posėdyje Minske. K.Trečiokas tuomet BNS teigė, kad Lietuva ragino pakviesti Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) misiją įvertinti AE aikšteles, nes tai rekomenduoja ESPO konvencija ir manoma, kad tai nėra atlikta.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius tuomet pakvietė Baltarusijos ekspertus gruodį atvykti ir aptarti tarptautinių organizacijų priekaištus, susijusius su Astravo AE statyba.

Susirūpinusi dėl Baltarusijos veiksmų ir negaudama pakankamai informacijos apie AE projektą, Lietuva šių metų kovą kreipėsi į Orhuso konvencijos Atitikties komitetą, kuris birželį pateikė išvadas, jog Baltarusija pažeidė konvencijos nuostatas - PAV procesas turi būti tęsiamas, o į Lietuvos klausimus turi būti atsakyta.

ESPO yra paskelbusi, kad Astravo AE projektas neatitinka konvencijos reikalavimų. Pati Lietuva ne kartą kritikavo Baltarusiją, kad ji neužtikrina projekto, kuris statomas vos 50 kilometrų nuo Vilniaus, saugumo.

ESPO konvencija numato, kad prioritetinė projekto statybos vieta gali būti nustatyta tik baigus poveikio aplinkai vertinimo procesą, tai yra atsakius į visus poveikį galbūt patirsiančių valstybių klausimus, supažindinus jų visuomenę su projektu ir surengus dvišales konsultacijas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų