Lietuva laužo sutartį su Kinija?

  • Teksto dydis:

Britų transliuotojas BBC klausė, kodėl mažiau nei tris milijonus gyventojų Lietuva ne tik įsitraukė į priešpriešą su Rusija, bet kartu ir susipyko su Kinija, praneša LNK.

To priešakyje stovinčio užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio teiravosi, kodėl leido atidaryti Taivano, o ne Taipėjaus atstovybę.

„Mes nenusprendėme konfrontuoti su Pekinu leisdami taivaniečiams atidaryti atstovybę tokiu vardu“, – sakė G. Landsbergis, tačiau iškart sulaukė žurnalisto prieštaravimo.

Pastarasis konstatavo: taip, nusprendėte, nes visi kiti Europoje vis dar naudoja Taipėjaus diplomatinę formuluotę, o jūs nusprendėte, kad bus Taivano. „Tai – taivaniečių, Taivano žmonių atstovybė. Galbūt sėmėmės įkvėpimo iš Jungtinių Valstijų ir Kinijos 1979-ųjų susitarimo, kuriame parašyta, kad Amerikos piliečiai gali turėti kultūrinius ir ekonominius santykius su Taivano žmonėmis“, – kalbėjo Lietuvos užsienio reikalų ministras.

Dar gali kilti klausimas, kodėl G. Landsbergį įkvėpė kitų šalių sutartis, nes Lietuvos sutartyje su Kinija – kitoks tekstas. Lietuvos Respublikos Vyriausybė pripažįsta Kinijos liaudies respublikos vyriausybę kaip vienintelę teisėtą Kinijos ir Taivano – kaip neatsiejamos Kinijos teritorijos vyriausybę. Lietuvos Respublikos Vyriausybė įsipareigoja neužmegzti ir neskatinti jokių oficialių santykių su Taivanu.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Aš neabejoju, tai yra sutarties nesilaikymas ir mes patekome į blogą padėtį“, – sakė Nepriklausomybės akto signataras Egidijus Bičkauskas.

Šis bendras pareiškimas, trijomis kalbomis dėl diplomatinių santykių užmezgimo, pasirašytas 1991-aisiais. Nepriklausomybės akto signataras teigė, kad laikytis tarptautinių susitarimų įpareigoja ir Konstitucija.

„Tada jau bėgti pagalbos ir sakyti: Jėzau, padėkite mums, yra nesolidu. Tai yra absoliutus nesupratimas ir geopolitikos, ir, pasakyčiau taip, tai yra neatsakingumas prieš Lietuvos žmones“, – kalbėjo E. Bičkauskas.

Taip pat G. Landsbergis BBC sakė su prezidentu sutarė, kad atstovybės pavadinimas liks toks, koks yra. Ir, kad nieko neteisėto nepadarė – tai Kinija nusprendė situaciją eskaluoti.

Bet politologas svarstė, kad užsienio reikalų ministras ir viceministras Mantas Adomėnas Lietuvos sutarties su Kinija neskaitė. „Arba jie nesupranta, kas parašyta. Tai oficialūs santykiai tarp institucijų. Tai – akivaizdu. Netgi ir komandiruotė, pavyzdžiui, Seimo narių važiuoti į Taivano salą, kokio lygio tai oficialumas? Aš jau nekalbu apie atstovybės atidarymą Lietuvoje“, – sakė politologas Šarūnas Liekis.

„Be abejo, nesulaužė. Diplomatinius santykius tarp valstybių reguliuoja Vienos konvencija. Ir Lietuva niekaip nepažeidė Vienos koncencijos. Tai, ką aš girdžiu dažnai viešoje erdvėje iš ekspertų, politologų, tai yra tiesiog gėda dėl to, kad yra atviras melas, ir tą reikia aiškiai užfiksuoti, ir Kinijos pigi propaganda“, – kalbėjo Seimo narys Matas Maldeikis.

Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad G. Landsbergis artimiausiu metu išvyks į Singapūrą ir Australiją. Ten Lietuvos verslui ieškos naujų rinkų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Raminta

Raminta portretas
Kodel sis pusgalvis broileriukas vis dar valdzioje? Koks Lietuvos priesas ji ikiso tautai? Kodel siam durneliui dar leidziama kenkti Lietuvai?

Povilui

Povilui portretas
Ant šakos pakabinti niekada nevėlu. Valstybinį recidivystą būtina bausti mirties bausme.

Povilas

Povilas portretas
Manau , kad URM ministras suklydo ,gerai neišstudijavęs sutarties. Tačiau, nepatinka mūsų trolių komentarai, nepatinka jų "skalbimas" ministro sprendimo. Dabar jau nieko nepadarysime. Reikia pripažinti, klaida padaryta, bet taip pat reikia pripažinti ,kad Kinija jau laukė progos su mumis pyktis. Buvo mūsų sprendimas išeiti iš 17+1 susivienijimo ar neleisti kinams daryti G tinklo Lietuvoje. Dabar ,atšaukus Taivano pavadinimą , niekas nesikeistų ,nes kinai toliau įgyvendintų savo komunistinę veiklą [ įžeidei, tai turi būti nubaustas. ]. Jie gali ir Nepalo, ir mažumų, ungurų,ir ne komunistinės salos ar Honkongo engimą, nesiskaitymą, išnaudojimą....Jiems [pagal juos ] negalima nieko sakyti ar daryti. Tai nežmogiška, nenormalu. Galvoju, jog dabar mums nereikia dairytis į priimtus sprendimus, bet galvoti kaip išeiti iš susidariusios nepalankios situacijos .Linkiu mūsų verslui sėkmės.
VISI KOMENTARAI 58

Galerijos

Daugiau straipsnių