Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuva su EK pradeda derybas dėl pagalbos šalies perdirbėjams

2014-08-14 07:16
BNS inf.
V. Skaraičio/BFL nuotr.

Lietuva Briuselyje pradeda derybas su Europos Komisija dėl bendrijos pagalbos nuo Rusijos sankcijų nukentėjusiems perdirbėjams. Žemės ūkio ministerijos žemės ūkio gamybos ir maisto pramonės departamento direktorius Rimantas Krasuckis teigia, kad prašoma rinkos reguliavimo priemones pradėti taikyti nedelsiant.

„Mes iš tikrųjų, ką ir ministrė kreipimesi parašė, bandysime akcentuoti - mes prašome nedelsiant, šiandien pat, paleisti rinkos sureguliavimo mechanizmus: privataus saugojimo, intervencinių pirkimų galimybę, pasvarstyti apie dalykus, susijusius su eksporto subsidijomis ir su kompensavimu tam tikrų kainų“, - BNS telefonu iš Briuselio sakė R.Krasuckis.

Jis kol kas nekomentavo konkrečių iš EK prašomų piniginių lėšų.

„Sumos yra, bet nenoriu komentuoti, nes skaičiavimai keičiasi kiekvieną dieną. Europos Komisija, formuodama savo biudžetą, irgi buvo numačiusi tam tikras lėšas. Mes paminėsime, kad, mūsų manymu, reikia peržiūrėti tas rizikos valdymo fondui numatytas sumas“, - aiškino ministerijos atstovas.

Rusija praėjusį ketvirtadienį metams apribojo pieno ir jo produktų, taip pat mėsos, vaisių ir daržovių importą iš Europos Sąjungos, JAV ir kitų šalių, palaikančių sankcijas Rusijai.

Trečiadienį po susitikimo su žemės ūkio ir maisto produktų gamintojais premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė, kad Rusijos importo embargo paliestam sektoriui nebus taikomas PVM lengvatos, kad šie galėtų lengviau realizuoti Rusijos rinkai skirtą produkciją. Tačiau valdžia ieško kitų būdų, kompensuoti patiriamus nuostolius: žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė teigia, kad įmonėms pagelbėti būtų galima vykdant intervencinius pirkimus, kai perteklines prekes superka valstybė, taip pat ketinama įteisinti ritualinį skerdimą, sudarant galimybes mėsos produktus eksportuoti į musulmoniškas šalis.

Vien 4 pieno perdirbimo bendrovės - „Pieno žvaigždės“, „Žemaitijos pienas“, „Rokiškio sūris“ ir Vilkyškių pieninė - dėl sankcijų kas mėnesį praras apie 20 mln. litų pajamų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų