Prakalbo apie keisčiausius turto areštus Lietuvoje: tarp jų – net avių banda

  • Teksto dydis:

Net ir už nedidelę skolą jūsų turtas gali būti areštuotas. O to turto, pasirodo, yra įvairiausio.

Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su „Registrų centro“ Turto areštų aktų registro skyriaus vadove Agata Vdovenko.

– Kaip gali atrodyti areštuota avių banda?

– Mes, kaip registrų tvarkytojas, registre gauname jau sprendimus areštuoti turtą. Jeigu kalbame apie gyvulius, tai jei skolininkas yra asmuo, vykdantis ūkinę veiklą, įprastai yra areštuojamos ištisos gyvulių bandos, gyvulių girdymo įrangos, gyvulių priežiūros įranga, net derlius, pasėliai.

– Kaip atrodo areštas?

– Turto areštas taip pat yra draudimas tą turtą parduoti, perleisti, įkeisti, išnuomoti, kartais tuo turtu net draudžiama naudotis. Tačiau įprastai turtas yra paliekamas saugoti skolininkui. Jis įsipareigoja turto nekeisti, neperdaryti ir nesumažinti jo vertės.

– Jeigu skola nepadengiama, kur turtas keliauja?

– Jeigu skolininkas per tam tikrą laiką neįvykdo savo skolinių įsipareigojimų, gali būti skelbiamos varžytinės. Ir tuomet turtas parduodamas iš varžytinių.

– Kokio, kokiais kiekiais, kokio dydžio ir vertės būna areštuoto turto? Kokios didžiausios vertės turtas yra areštuotas Lietuvoje?

– Didžiausias arešto mastas praėjusiais metais buvo 48 mln. eurų. Tarp vertingiausių areštuotų turtų praėjusiais metais turėjome du jūrų laivus, du orlaivius, nekilnojamąjį turtą. Labai dažnai areštuojamos piniginės lėšos sąskaitose. Ten būna įspūdingos sumos.

– O mažiausios vertės?

– Tarp mažiausios vertės daiktų teko matyti mobiliojo ryšio telefonus, baldus: kėdes, stalus, sofas, statybinę įrangą, sodų augalus, praėjusiais metais buvo areštuota tujų. Ir grynieji pinigai: dešimties, dvidešimties eurų kupiūros – per asmens kratą randami pinigai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Jeigu kalbama apie laivus, orlaivius, tai apie lietuvius ar Lietuvoje gyvenančius užsienio piliečius, kuriems taikomos sankcijos?

– Įprastai vertingesnis turtas yra juridinių asmenų. Orlaiviai taip pat yra juridinių asmenų areštuotas turtas. 98 proc. visų skolininkų, įrašytų į turto arešto aktų registrą, yra arba Lietuvos piliečiai, arba Lietuvos įmonės.

– Kokių buvo keistesnių turto arešto variantų?

– Turto arešto registre galima rasti labai daug įvairaus turto. Turėjome ir „Lego“ kaladėles, ir vestuvines sukneles, prabangius laikrodžius, istorinius automobilius, sportinį automobilį. Didžioji dalis registruotų registre turto arešto aktų yra fizinių asmenų turto areštai dėl skolų „Mokesčių inspekcijai“, „Sodrai“, kredito įstaigoms. Turtas yra areštuojamas įmonių bankrotų bylose, turtas taip pat yra areštuojamas skyrybų bylose, ginčijant kokį nors sandorį, baudžiamosiose bylose.

– Kaip parėjo 2022 metai, ar buvo daug arešto bylų?

– Praėjusiais metais naujų turto arešto aktų registravome virš 35 tūkst. Palyginus su 2021 metais, skaičius sumažėjo 10 proc. Mažėjimą pastebėjome po COVID-19 pandemijos. Iki tol areštų skaičius augo, po pandemijos pradžios pradėjo kristi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kaip įstatymai, kad turto areštas negali būti didesnis, nei teisetai išieškomos suma, t.y. teisėtas ieškinys? Taigi yra toks įstatymas ir savivalė priveda prie to, kad už teisinį pareigūnų neišprusimą moka visi Lietuvos piliečiai, ne tik nukentėjusiam, bet yra griaunamas Lietuvos autoritetas užsienio šalyse. At žinote, kad aklai pasikliaudamas tik neva ieškovo nurodymais, neparemtais įstatymu, nes veikė prieš įstatymą, man dar padarė ir kūno sužalojimą, bei pasisavino absoliučiai visą mano turtą, nors tokio net ieškinio nebuvo. Registrų centre dirba asmenys, kurie nukreipė ieškinį ne tam asmeniui.

Anonimas

Anonimas portretas
Tai areštuotų avelių tikriausiai negalima nei šerti, nei girdyti ? Aš taip ir daryčiau. Pažiūrėtume, kas iš jų liktų po savaitės....

ogi

ogi portretas
vykdo svab programa nieko neturesit ir busit laimingi po AA ===
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių