Lietuvoje – rekordiškai sparčiai kylančios kainos ir didelis darbuotojų trūkumas

  • Teksto dydis:

Pastaruoju metu netyla kalbos apie rekordiškai Lietuvoje augančią infliaciją. Prie blogėjančios situacijos prisidėjo ir darbo jėgą iš trečiųjų šalių ribojančios kvotos, ir geopolitinė situacija, praneša LNK.

Pagal Ekonomikos vargo indeksą Lietuva – trečioje vietoje. Iš galo esame labai prastoje pozicijoje. Ką tai reiškia mums, pokalbis su Laisvosios rinkos instituto prezidente Elena Leontjeva.

– Kodėl esame tokioje prastoje pozicijoje?

– Šį indeksą sudaro trys pagrindiniai ekonomikos rodikliai: bendro nacionalinio produkto augimas, nedarbas ir infliacija. Kol nežinojome tikrų infliacijos skaičių, atrodė, kad ekonomika auga, mes džiaugėmės įmonių augančiu produkcijos mastu, pelnais, ir tik pasibaigus metams, sužinoję tikrus infliacijos skaičius, supratome, kad augimas buvo nominalus. Perskaičiavus tikromis kainomis, jei jos būtų nepakitusios, paaiškėjo, kad jau nuo 2021 m. trečiojo ketvirčio mūsų BVP visai neaugo. Ketvirtajame ketvirtyje buvo nedidelis augimas – 0,5 proc.

– Kodėl toks lėtas mūsų ekonomikos augimas?

– Didžiausią vaidmenį atliko turbūt tai, kad įmonėms, kurios turėjo paklausos ir galimybių plėstis, trūko darbuotojų. Valdžia labai ribojo darbuotojų iš trečiųjų šalių atvykimą, tų pačių ukrainiečių. Įmonės, kurios galėjo plėstis, galėjo gaminti daugiau, realiai buvo suvaržytos darbuotojų skaičiaus. Atlyginimai augo, o realus našumas mažėjo.

– Ar mums reikėtų panaikinti kvotas ir įsileisti daugiau užsienio darbuotojų? Galbūt dabar atvykstantys ukrainiečiai išgelbės situaciją?

– Ukrainiečiai pagelbsti, tačiau pagrinde atvyksta moterys, vaikai ir seneliai. Įmonėms reikia ir pajėgių dirbti vyrų. Dabar kaip tik pradedamos svarstyti įstatymo pataisos, institutas irgi prie jų prisideda, kad būtų palengvintas darbuotojų atvykimas iš trečiųjų šalių, kad tiek Migracijos departamentas, tiek Užimtumo tarnyba neatliktų perteklinių funkcijų.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Kodėl valdžia baiminasi, kad iš rinkos bus išstumti lietuviai darbuotojai?

Kas vienam žmogui yra atlyginimas, kitam – kaina.

– Baimės jau mažiau. Pripažįstama, kad reikia įsileisti ne tik aukštos kvalifikacijos, bet ir vidutinės. Svarbu suvokti ekonominę logiką – kai žmonės ima dirbti mažiau kvalifikuotus darbus, kur ir kalbos nereikia, vietos gyventojai gali kilti karjeros laiptais.

– Kokios šalys ekonomiškai mažiau vargsta?

– Lenkija, Malta, Vokietija, Skandinavijos šalys. Jų padėtis daug geresnė. Žemiau už Lietuvą – tik Ispanija ir Graikija.

– Ko galėtume pasimokyti iš gerųjų pavyzdžių?

– Jų gerus rodiklius lėmė žemesnė infliacija. Prie mūsų aukštos infliacijos tikrai prisidėjo darbo jėgos varžymai, atlyginimai kilo, o našumas – ne. Kas vienam žmogui yra atlyginimas, kitam – kaina. Tai ir yra infliacinis augimas, kurio mes visi norime išvengti, kompensuoti jį. Svarbu matyti ekonominį ryšį. Situaciją dabar blogina ir geopolitinė padėtis, ir prekybos santykių nutraukimas. Galima prognozuoti, kad bendras ekonomikos našumas globaliu mastu mažės, vadinasi, gerovė globaliu mastu tikrai bus mažesnė. Tai atsispindės visuose ekonominiuose rodikliuose.

– Gal galima tikėtis, kad kitoje ataskaitoje nebūsime treti nuo galo?

– Jei valdžia sumažins suvaržymus ir padės mūsų įmonėms greitai adaptuotis prie vykstančių ekonomikos pokyčių, tikrai galime augti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Atsiverciu

Atsiverciu  portretas
toki 15 minuciu ir skaitau antrastes : "Linava : jei uzsivers Rytu rinka,teks atleisti maziausiai 10 tukst. vairuotoju"... Ir visai salia : "Vezejai reikalauja iki metu vidurio ileisti 15 tukstanciu treciuju saliu pilieciu,nes verslas stringa del vairuotoju trukumo!" Tai kuo dabar tiketi!?? As - vairuotojas. Be darbo nuo vasario - "nera reisu,mazi frachtai,brangus kuras"! Atvyks ukrainietis ar uzbekas - ir viskas pasikeis!? Nepasikeis nieko! Kaip ir verslu mafiju melas ir propaganda,jau 30 metu vienoda. Tik jie uz ja kasmet semia valdziu dotacijas is biudzeto,o mes,darbuotojai - jau neturime is ko ta biudzeta jiems papildyti...

Xakolu lietuva

Xakolu lietuva portretas
Nedarbinkit tu oziu saugokit darbo vietas lietuviams

>na

>na portretas
reiklaingi jauni beteisiai, naivūs ir nepatyrę- Kad dirbtų viską ką pasako, nedrystų nė cyptelt prieš ir kad bet kada galima būt išmest lauk.Jeigu ką. O jūs pagal darbdavius ne tik sena bet ir gudri, patyrus gyvenime darbuotoja, žinanti įstatymus ir galinti ,,pastovėt už save" .Ar nepastebėjot kad ne tik darbdaviams bet ir politikams ( ypač partijoms) jaunimas labjausiai geidžiamas?Jiems sugebėjimai ir profesionalizmas pofik
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių