Lietuvoje vėl daugėja skolininkų

  • Teksto dydis:

Pirmąjį šių metų pusmetį lietuvių skolos vėl pradėjo augti, blogėja daug kitų su skolomis susijusių žmonių rodiklių, pranešė kredito biuras „Creditinfo Lietuva“. Anot biuro vadovo, skolos didėja dėl brangstančių kasdienių išlaidų ir didėjančios infliacijos.

„Skolininkų skaičiaus ir skolų sumos augimas gana tiksliai atspindi bendrą šalies ekonominę situaciją. Pabrangus energijai, šildymui, degalams ir maistui, sparčiai didėjant infliacijai, daugumos gyventojų išlaidos auga sparčiau nei pajamos, todėl jiems būtina peržiūrėti savo pirkinių krepšelį“, – teigia „Creditinfo Lietuva“ vadovas Aurimas Kačinskas.

Skolininkų skaičius šiuo metu siekia 154 tūkst. Pernai birželį jis siekė kiek daugiau kaip 159 tūkst., gruodį – 153 tūkst.

64,6 proc. – tiek visų skolininkų vėluoja atsiskaityti su finansų įmonėmis – bendra skolų suma viršija 307 mln. eurų.

Anot biuro, bendra Lietuvos gyventojų skolų suma šiuo metu yra 422,2 mln. eurų – beveik 3 proc. daugiau nei prieš pusmetį (gruodį – 410,7 mln. eurų). Pernai birželį ji buvo 425,6 mln. eurų.

Auga ir vidutinė skolos suma – dabar ji siekia 1 683 eurus (gruodį – 1 656 eurai, prieš metus – 1 654 eurai).

Taip pat daugėja registruotų skolų – dabar jų skaičiuojama beveik 251 tūkst. (atitinkamai 248 tūkst. ir beveik 258 tūkst.).

64,6 proc. visų skolininkų vėluoja atsiskaityti su finansų įmonėmis – bendra skolų suma viršija 307 mln. eurų. 5,6 proc. skolininkų (beveik 8 mln. eurų) skolingi greitųjų kreditų bendrovėms, 1,6 proc. (per 3 mln. eurų) – lizingo ir vartojimo kreditų įmonėms.

Beveik trečdalis skolininkų (31,8 proc.) vėluoja atsiskaityti su telekomunikacijų bendrovėmis – jų vidutinė skolos suma siekia 227 eurus, o bendra skolų suma yra beveik 13 mln. eurų. Skolos už komunalines paslaugas yra apie 7,5 mln. eurų, vidutinis skolos dydis siekia 347 eurus.

Didžiausia neapmokėtų skolų vidutine suma (3 528 eurai), tenkančia vienam asmeniui, išsiskiria Klaipėdos apskritis, o mažiausia – Tauragės (1 436 eurai) ir Utenos (1 280 eurų) apskričių gyventojai.

Tiesa, Antstolių rūmai metų pradžioje skelbtoje apžvalgoje atkreipė dėmesį, kad 2021-aisiais metu naujų reikalavimų priverstinai išieškoti skolas skaičius mažėjo. Iš viso kreditoriai antstoliams pateikė 190,5 tūkst. prašymų priverstinai vykdyti sprendimus. Tai yra 4 proc. mažiau, negu buvo pateikta 2020 m.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bus

bus portretas
nuo liepos apmokestinus bedarbius PSD, skolininkų gretos augs.

fas fas

fas fas portretas
nu paskoliniai kitais metais is jusu paimsiu kokius 5 butus ir 3 masinas papigiai

Kad

Kad portretas
Be paskolu negali issiverst reikia gyvenamo ploto , automobilio sutaupyt tokiom algom sunku ir kainos kyla ,teko imt paskola bustui ir pasiteisino didele inflecija ir kainos kyla o bustas pabrango 2 kartus ir jau uzdirbom paskola turedami .
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių