Lietuvos bankas: karantinas bus iššūkis šalies finansų sistemai

Lietuvoje ir kitose pasaulio šalyse paskelbtas karantinas bus iššūkis šalies finansų sistemai, tačiau sistema šiuo metu pasiruošusi atlaikyti tokį iššūkį, teigia Lietuvos bankas.

„Lietuvos bankai šiuo metu yra sukaupę pakankamus kapitalo rezervus, kurie padėtų atlaikyti net ir didesnio masto ekonomikos sukrėtimą, pavyzdžiui, tokį, koks buvo praėjusios krizės metu. Be to, palyginti su padėtimi prieš dešimtmetį, bankai turi santykinai daugiau paskolų su užstatu ir yra labiau diversifikavę savo pajamas tarp pajamų iš skolinimo ir gaunamų komisinių“, – komentare Eltai teigia Lietuvos banko Finansinio stabilumo departamento direktorius Jokūbas Markevičius.

Pasak jo, šie veiksniai mažina riziką bankams dėl galimų skolininkų mokumo problemų ar didesnio masto mokėjimų atidėjimų.

Eksperto teigimu, mokėjimų atidėjimų riziką smarkiai mažina ir Vyriausybės patvirtintų priemonių paketas.

Karantinas Lietuvoje ir kitose pasaulio šalyse neabejotinai bus iššūkis Lietuvos finansų sistemai, tačiau šiuo metu sistema yra pasiruošusi tokį iššūkį atlaikyti.

„Jis gyventojams numato kompensacijas už prastovas, tokiu būdu mažinant paskolų mokėjimo atidėjimo poreikį, o bankams – galimybę pasinaudoti „Invega“ garantijomis už suteiktas paskolas verslui“, – sako J. Markevičius.

„Karantinas Lietuvoje ir kitose pasaulio šalyse neabejotinai bus iššūkis Lietuvos finansų sistemai, tačiau šiuo metu sistema yra pasiruošusi tokį iššūkį atlaikyti“, – konstatuoja ekspertas.

Daugiau apie bankų pasiruošimą krizėms bei koronoviruso poveikį šalies ūkiui ir finansų sistemai Lietuvos bankas praneš ketvirtadienį vyksiančioje spaudos konferencijoje.

Vyriausybė trečiadienį nusprendė šalyje pratęsti karantiną iki balandžio 13 dienos.

Karantino laikotarpiu šalies piliečiams draudžiama išvykti iš šalies, uždarytos parduotuvės (išskyrus maisto ir vaistines) bei kavinės. Taip pat draudžiami žmonių susibūrimai, neveikia šalies švietimo, ugdymo įstaigos, gyventojams rekomenduojama dirbti iš namų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
KRIZE i dar kokia pareina ! SENIAI buvo sakyta o TIE MELAGIAI saukia GEREJA GEREJA vot ir PAGEREREJO !!!!!!!!!!!!!!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių