Lietuvos mažos ir vidutinės įmonės lipa ant kulnų estams

  • Teksto dydis:

Iš trijų Baltijos šalių Lietuvos mažų ir vidutinių įmonių planai diegti ir taikyti inovacijas per metus išaugo labiausiai. Šiemet siūlyti naujų paslaugų ar produktų ir atnaujinti veiklos procesus  ketina 7 iš 10 bendrovių (69 proc., prognozuojant 2014 m. veiklą – 42 proc.).

Tai labai panašus skaičius kaip ir Estijoje, kur inovacijoms dėmesį skirs 73 proc. mažų ir vidutinių įmonių (2014 m. – 60 proc.). Tuo tarpu Latvijos įmonės yra pasyviausios, o per metus dėmesys inovacijoms jų gretose dar labiau sumenko – šiemet diegti naujoves planuoja tik 39 proc. įmonių (2014 m. – 48 proc.).

„Besikeičianti verslo aplinka, ypač didėjanti konkurencija vidaus ir užsienio rinkose, skatina įmones ieškoti naujų galimybių, suteikiančių jų veiklai pranašumą, išskirtinumą,  taip pat ir didesnį pelningumą. Akivaizdu, kad Lietuvos mažos ir vidutinės įmonės daro pažangą ir šioje srityje tarp Baltijos šalių veržiasi į pirmąsias gretas. Tai rodo, kad šalies mažų įmonių konkurencingumas, plėtra ir eksportas  Baltijos regione gali dar daugiau augti“, - sako Virginijus Doveika, SEB banko prezidento pavaduotojas ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius.

SEB bankų atlikta Baltijos šalių mažų ir vidutinių įmonių apklausa rodo, kad daugiausia paslaugų ar produktų naujovių šiemet bus sukurta ir pristatyta Lietuvoje – tokių planų turi beveik kas antra įmonė (46 proc.). Estijoje tam dėmesio ir investicijų skirs 36 proc., o Latvijoje – 26 proc. smulkiųjų verslininkų.

Lietuvoje daugiausia produktų ir paslaugų naujovių žada IT ir telekomunikacijų (63 proc.), pramonės (60 proc.) ir prekybos (53 proc.) mažos ir vidutinės įmonės. Estijoje tarp sektorių išsiskiria apgyvendinimo ir maitinimo, pramonės ir energetikos, Latvijoje – IT ir telekomunikacijų, pramogų, taip pat pramonės ir energetikos įmonės.

Tyrimo duomenimis, Baltijos šalių verslininkai vis daugiau dėmesio teikia ir naujovėms, skirtoms personalo ugdymo ar verslo valdymo procesams tobulinti. Šioje srityje aktyviausios šiemet bus Estijos mažos ir vidutinės įmonės – tokių planų turi 35 proc. bendrovių. Lietuvoje personalo ugdymo ar verslo modelio pokyčių žada 19 proc., Latvijoje – 9 proc. įmonių.

Mažų ir vidutinių įmonių apklausą, kurios metu  verslininkai teikė veiklos prognozes 2015 metams, SEB bankai Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje atliko 2014 metų rudenį. Iš viso apklausta daugiau kaip 6 tūkst. įmonių, kurioms bankai teikia savo paslaugas. Apklausoje Lietuvoje iš viso dalyvavo 1 266 įmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių