„Linava“: eilės pasienyje su Baltarusija toliau auga

  • Teksto dydis:

Lenkijai nuo vasario 21 dienos per sieną su Baltarusija praleidžiant tik Europos Sąjungos (ES) ir Europos laisvosios prekybos asociacijos (EFTA) šalių vilkikus, toliau auga jų eilės Lietuvos ir Baltarusijos pasienio postuose.

Lietuvos nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija („Linava“) pranešė, kad kai kur eilės per savaitę išaugo daugiau nei 100 vilkikų, taip prailgindamos laukimo laiką daugiau nei dešimt valandų.

„Linavos“ generalinio sekretoriaus Zenono Buivydo teigimu, nepaisant itin padidėjusių vilkikų srautų, Lietuvos pasienyje dirbančių muitinės darbuotojų skaičius vis dar yra per mažas ir tai toliau stabdo vilkikų pralaidumą.

„Deja, bet vilkikų srautai ir toliau auga, o šiuo metu pasieniuose dirbančių darbuotojų skaičius yra pernelyg mažas, kad būtų galima sėkmingai suvaldyti augančių eilių krizinę situaciją pasienyje. Nepaisant to, kad pasienyje ties Lietuva yra įstrigę ES ir trečiųjų šalių vilkikų vairuotojai su kroviniais, (...) būtina nedelsiant spręsti šią labai sudėtingą ir jautrią situaciją“, – pranešime sakė Z. Buivydas.

„Linava“ dar praėjusią savaitę kreipėsi į Finansų ir Susiekimo ministerijas bei Lietuvos muitinę prašydama kuo greičiau  skirti pagalbą muitinės pareigūnams, siųsti mobilias ekspertų komandas, kad padidėtų pralaidumas.

Vežėjų atstovai ir toliau rekomenduoja rinktis kitus maršrutus bei perspėti partnerius užsienyje, kurie gabena krovinius į Lietuvą.

Lietuvos pasienio kontrolės punktų direkcijos duomenimis, trečiadienį ryte Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje patikros laukė apie 1,1 tūkst. vilkikų, Didžiausios eilės yra Medininkų ir Šalčininkų punktuose – čia laukia atitinkamai 484 ir 425 vilkikai, o laukimo laikas siekia iki 47 valandų.

„Linavos“ duomenimis, praėjusią savaitę Medininkuose patikros laukė apie 460, o Šalčininkuose – maždaug 220 vilkikų.

Šiuo metu mažiausios eilės ir laukimo laikas yra Lavoriškių ir Raigardo postuose, kur laukia atitinkamai 75 ir 147 vilkikai, o preliminarus laukimo laikas – iki 16 valandų.

Baltarusijos pusėje eilės yra mažesnės. Šios šalies valstybinio pasienio komiteto duomenimis, pasienyje su Lietuva patikros laukia daugiau kaip 330 vilkikų, tuo metu pasienyje su Lenkija esančiame Kozlovičių punkte – apie 200 vilkikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių