„Luminor“ apklausa: pandemija paveikė šeimų būsto poreikius

Koronaviruso pandemija paveikė šeimų būsto poreikius, rodo „Luminor“ banko atlikta Baltijos šalių šeimų apklausa.

Kaip pristatydamas apklausą sakė „Luminor“ banko būsto kredito produkto vadovas Andrius Kvakšys, Lietuvoje 74 proc. šeimų, turinčių vaikų, jau gyvena savame būste.

„Tai yra trečdalis gyvena visiškai nuosavame būste, kitas trečdalis gyvena nuosavame būste, bet dar mokamas kreditas. Maždaug po 10–12 proc. lieka tėvų, giminaičių būstui, nuomojamam būstui arba kitokioms būsto formoms“, – sakė A. Kvakšys.

Jo teigimu, Latvijoje 71 proc. šeimų gyvena savame būste, Estijoje – 82 proc.

„Būstą dažniau nuomojasi jaunesni – 18–34 metų amžiaus tėvai, o vyresni jau turi nuosavą būstą“, – sakė A. Kvakšys.

„Paklausėme šeimų, ar COVID pakeitė būsto poreikius, ir atsakymas – taip. Natūralu, kad žmonės nori didesnių erdvių. Kol visi vaikščiojome į biurus ir dieną praleisdavome ne savame būste, vakare kaip nors tilpdavome, bet kai dabar šeimai su dviem vaikais iš principo reikia keturių darbo kambarių, natūralu, kad didesnio būsto poreikis atsirado, ir šeimos tą sako“, – pastebėjo „Luminor“ atstovas.

Jo teigimu, beveik pusė respondentų atsakė, kad pandemija paveikė būsto poreikį, ir 30 proc. planuoja įsigyti būstą per artimiausius 1–5 metus, 30 proc. sako, kad pandemija poreikį paveikė, bet naujo būsto neįsigis.

„Kitas klausimas, kokį būstą respondentai norėtų įsigyti – čia turbūt vienareikšmiškai dominuojantis atsakymas, kad nori namo. Jie nori namo sostinėje, netoli sostinės, viename iš didžiųjų miestų. Ką galime pastebėti, Lietuvoje daugiausia respondentų iš Baltijos šalių pasirinko atsakymą namą mažame miestelyje“, – sakė A. Kvakšys.

Tarp priežasčių, kodėl norėtų įsigyti namą, įvardijamas didesnės erdvės, taip pat kiemo, sodo ar kitos žalios erdvės poreikis.

„Paklausėme respondentų, ką jie mano apie būsto paskolas bei kokią lėšų dalį galėtų skirti būsto paskolos įmokai per mėnesį – lietuviai sako, kad galėtų skirti iki 300 eurų, kas iš principo yra dabartinė paskolos įmoka. Estai yra linkę skirti daugiau“, – sakė A. Kvakšys.

A. Kvakšio teigimu, tarp svarbiausių kriterijų, renkantis būstą išlieka vieta.

„Žmonės linkę pirkti vietą, tai dominuojantis kriterijus. Atsakymas vienodas visose šalyse, bet kitas atsakymas yra atstumas iki darbo, mokyklos, parduotuvių. Svarbi ir prieinama kaina“, – nurodė A. Kvakšys.

Didžiausiomis kliūtimis įsigyti naują būstą lietuviai respondentai įvardijo per mažas pajamas (41 proc.), nepakankamas santaupas pradiniam paskolos įnašui (39 proc.), nenorą įsipareigoti (24 proc.), nemanymą, kad galėtų gauti paskolą (20 proc.). Dar 13 proc. lietuvių respondentų tarp priežasčių įvardijo nežinomybę dėl COVID–19.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
reklama varo DDDDD
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių